Kürt sorunuyla ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor. Şu günlerde, yargıdan da "Kürtçe açılımı" geldi.
Abone olSeçim kampanyasında Kürtçe konuştukları için haklarında suç duyurusunda bulunulan üç DTP’li hakkında, Digor Cumhuriyet Savcısı ilginç bir karar verdi.
TRT Şeş’in Kürtçe yayınını, üst düzey devlet yetkililerinin Kürtçe konuşmalarını dayanak gösteren savcı, "Türkçe’den başka dil kullanılması yasaktır’ maddesi hükümsüzdür" gerekçesiyle, DTP’liler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Kars'ın Digor ilçesi Cumhuriyet Savcısı Ömer Tütüncü'nün imza attığı kararda, siyasi faaliyetlerde Kürtçe kullanımını yasaklayan hükümlerin geçerliliğini yitirdiği vurgulandı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP), 29 Mart yerel seçimi öncesi, Şubat ayında Digor'da seçim bürosu açılışı yaptı. Açılışa katılan Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, DTP Kars İl Başkanı Veli Mükyen ve DTP Genel Merkez Yöneticisi Cemal Coşkun Kürtçe konuştular.
İlçe Emniyet Müdürlüğü, DTP'liler hakkında suç işledikleri iddiasıyla savcılığa başvurdu. 9 Şubat 2009'da savcılık soruşturma başlattı. Ancak savcı Tütüncü, Digor Emniyeti'nin gönderdiği konuşma çözüm tutanakları ve CD'ler üzerinde yaptığı incelemenin sonunda, dava açmaya gerek görmedi.
TRT ŞEŞ'İ ÖRNEK GÖSTERDİ
Savcı Tütüncü, hazırladığı karar metninde, 298 sayılı kanunun 58. maddesi ile 2820 sayılı kanunun 81. maddesinin, siyasi partilerin faaliyetlerinde "Türkçeden başka dil kullanımını yasakladığını" hatırlatarak, şu görüşleri dile getirdi:
UYGULAMA OLANAĞI BULUNMUYOR
"Her ne kadar her iki kanun içeriğinde Türkçe'den başka dil ve yazı kullanılması yasaklanmış ise de, 01/01/2009 tarihinden itibaren Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu'nun 6. kanalında TRT Şeş adı altında Kürtçe diliyle yayın hayatına başlandığı, medya organlarında da göründüğü üzere devletin üst düzey noktasında bulunan yönetici ve bürokratların dahi, Kürt ırkına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile görüşmeleri sırasında Kürtçe diliyle hitap ettikleri gerçeği karşısında, artık bu iki kanunda Türkçeden başka dil kullanılması yasaktır hükmünü taşıyan maddelerin hükümsüz kaldığı ve uygulama olanağının bulunmadığının kabulü gerekir. Şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.".
Karar için milletvekilleri ne dedi?
[PAGE]Bengi Yıldız (DTP Batman Milletvekili): Yerel mahkemeler, olumlu kararlar veriyor. Ancak, Yargıtay tam tersi kararlara imza atıyor. Bu tür kararların Yargıtay tarafından onanıp içtihat haline gelmesi önemli.
İbrahim Binici (DTP Urfa Milletvekili): Cesur savcılarımız da var. Savcımız, basit yargılamalarla, demokratik siyaset kanallarını tıkamaya dönük kararlarla birlik ve beraberliğin sağlanamayacağını görmüş.
Hasip Kaplan (DTP Şırnak Milletvekili): Bu karar bundan sonraki davalar için de emsal olabilir. Siyasi Partiler Yasası'nı düzenleyen 81. madde kadük duruma gelmiştir. Aslında bu maddenin de değiştirilmesi lazım.
İhsan Arslan (AK Parti Diyarbakır Milletvekili): Bazı hususlar vardır ki önce pratik hayatta uygulanır, daha sonra yasalarla da düzenlenir. Bu tip sancılı süreçler kamuoyunun alışa alışa benimseyeceği şeylerdir.