Mısır'da halk oyu ile seçilen yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 17 aydır ülkeyi yöneten Askerî Konsey arasındaki iktidar krizi büyüyor.
Abone olMısır'da, Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce fesh edilen Halk Meclisi'ni yeniden göreve çağırma kararını durdurdu.
Mısır'da Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 'feshedilen meclisi göreve çağırma' kararının geçersiz sayılması için açılan davaları karara bağladı.
Önceki gün fesih kararının 'kesin ve bağlayıcı' olduğunu açıklayan Anayasa Mahkemesi Mursi'nin kararını durdurdu.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Yaser Ali, kararla ilgili olarak şimdilik bir açıklama yapmayacaklarını, Mursi'nin Halk Meclisi'nin yeniden göreve çağrılması kararının, ülkenin içinde bulunduğu bu hassas dönemde görevini yapan bir Meclis bulma arzusundan kaynaklandığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Mursi, 8 Temmuz Pazar günü çıkarttığı bir kararla, Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilen Halk Meclisi'ni tekrar toplanmaya çağırmıştı.
Öte yandan, Muhammed Mursi, yeni anayasanın kabul edilmesinden sonraki 60 gün içinde erken seçimlerin gerçekleştirilmesine karar vermişti.
OTURUM 5 DAKİKA SÜRDÜ
Feshedilmiş meclis, Cumhurbaşkanı Mursi'nin çağrısı doğrultusunda askerlerin ve anayasa mahkemesinin sert itirazlarına rağmen dün toplandı. Laik ve sol eğilimli bazı milletvekilleri toplantıyı boykot ederken, ordu milletvekillerinin meclise girişine müdahale etmedi. Oturum sadece 5 dakika sürdü.
Meclisin ülkede yönetim krizine neden olan kısa oturumunda, Yüksek Mahkeme'nin kararının uygulanması yollarını danışmak için Mısır yargıtayına temyiz başvurusu kabul edildi. Bazı gözlemciler, Mısır yargıtayının geçmiş yıllarda birçok kez Yüksek Mahkeme ile uyuşmazlığı olan kararlara imza attığına dikkat çekerek, Meclis'in kararını "akıllı bir hamle" olarak nitelerken, bazı milletvekilleri ise hamleyi, Yargıtay'ın yetki alanına girmediği gerekçesiyle "vakit kaybı" olarak nitelendirdi.