Avrupa Konseyi, Türkiye'deki üst düzey yargı memurlarının eğitimi ve 30 ay sürecek yargı reformuna katkı amacıyla yeni bir proje başlattı.
Abone olMaliyetini Avrupa Birliği’nin karşılayacağı ve Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi bünyesinde gerçekleşecek olan “yargı açılımı” için 3 milyon 300 bin Euro ayrıldı.
Türkiye’de yargı reformunun “eksiksiz” uygulanması için, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin hukukçular tarafından daha iyi algılanması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının daha iyi “tahlil” edilmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında, AB’nin konuyla ilgili müktesebatının da incelenmesi yer alıyor.
30 ay sürecek
‘Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi’ adını taşıyan proje, en üst düzey yargı memurlarını da kapsayacak. Temmuz 2012’ye kadar sürdürülecek olan proje, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ortaklaşa yürütülecek. Projenin ana hatları şöyle:
* Bu kurumlardaki üst düzey yargıç ve savcı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AİHM kararları, Avrupa Sosyal Şartı ve AB müktesebatı konusunda mesleki eğitim alacak.
* Yuvarlak masa toplantıları, 12 konferans ve 16 eğitim semineri düzenlenecek.
* Türk yargıç ve savcılar için AİHM’in bulunduğu Strasbourg, Avrupa Adalet Divanı’nın görev yaptığı Lüksemburg ve diğer AB kurumlarının merkezini barındıran Brüksel’de toplantılar yapılacak.
* Üst düzey yargıç ve savcılar, Avrupalı uzmanlarla görüş alışverişinde bulunacaklar.
* Adli makamlar, adil yargılanma, işkence ve kötü muamelenin yasaklanması, ifade, düşünce, din, vicdan ve örgütlenme özgürlüğü, mülkiyet hakkı ve çevre ve sosyal hakların korunması konularında eğitilecekler.
* Toplantılarda, siyasi parti ve derneklerin kapatılması, siyasi partilerin seçim kampanyalarının finansmanı, Yargıtay ile istinaf mahkemelerinin ilişkisi, yargıda performans değerlendirmesi, yüksek mahkemelerde mahkeme yönetimi sistemi, yüksek mahkemelerin iş yükü için muhtemel çözümler, mahkemelere erişim, yüksek mahkemeler ile bölge idari mahkemeleri arasındaki ilişki, cinsiyet eşitliği, göç, mülteci ve kamulaştırma usulleri ele alınacak.
Yeni anayasaya kolaylık
Avrupa Konseyi ve AB yetkilileri, Türkiye’nin Avrupa standartlarında bir yargı reformuna kavuşması için bu tür program ve projelerin faydalı olacağını, Avrupa standartlarında hazırlanacak yeni bir Anayasa’nın durumu kolaylaştıracağını belirttiler.