Yüksek yargıdaki gerilim illere de yansıdı. Barolardan yaşanan gerilimle ilgili açıklamalar gelmeye başladı.
Abone olEskişehir Barosu Başkanı Avukat Yusuf Yıldırım, Erzurum özel yetkili savcılarının yetkilerinin HSYK tarafından kaldırılmasının Anayasa'nın 138. ve 140. maddeleri ile güvence altına alınmış olan hakimlik ve savcılık teminatı ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.
Baro Başkanı Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında, HSYK'nın Erzurum Özel Yetkili Savcısı'nın yetkilerinin alınmasına tepki gösterdi.
Özel yetkisi kaldırılan savcılardan Osman Şanal ile tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner arasında daha önceye dayanan ve yargıya intikal eden ihtilafın olduğunu belirten Başkan Yıldırım, buna rağmen konuyla ilgili evvelce bir önlem alınmamış olmasının HSYK'nın işleyişinde sorunlar bulunduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.
"Şüphesiz ki, görev sıfatı ne olursa olsun, hiç kimsenin suç işleme özgürlüğünün bulunduğu kabul edilemez." diyen Başkan Yıldırım, şöyle dedi;
"Hakkında ağır suç ithamlarıyla dinleme, teknik izleme, arama, el koyma ve tutuklama gibi kuvvetli delil ön koşulu gerektiren kararların alınması, mümkün kişilerin öncelikle kamu gücü kullandıkları makamlardaki görevlerinden el çektirilmesi gerekir."
Başkan Yıldırım, bu tüm hususların birlikte değerlendirilmesi halinde HSYK kararlarının yargı denetimine açılması başta olmak üzere, köklü ve ciddi bir yargı reformunun zorunlu hale geldiğinin açık ve net olarak ortaya çıktığını vurguladı.
Eskişehir Barosu olarak yargı kurumlarının içinde bulunduğu durumdan rahatsız olduklarının altını çizen Yıldırım, "İdeal yargı sistemine kavuşulması için üzerimize düşen yükümlülüklerimizi ifade tereddüte mahal bırakmayacak şekilde kararlıyız.Yasaya, hukuka ve yargı bağımsızlığına aykırı olan bu duruma karşı olduğumuzu, herkesin ortak güvencesi olan hakim savcıları hukuka ve yasaya uygun davranmaya davet ediyoruz." açıklamasını yaptı.