Eğer bakıma muhtaçsanız, üzülmeyin çünkü sizinle ilgilenecek birileri var.
Abone olEskişehir Sağlık Müdürü Uzman Dr. Hüseyin Seyhan Fidan, Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 3 ay önce oluşturulan ''444 3 833 Evde Bakım Hizmeti'' uygulaması kapsamında bakıma muhtaç hastalara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.
Fidan yaptığı açıklamada, söz konusu hizmet dahilinde 81 ilde 34 mobil ekip kurulduğunu, hastanelerde ise 407 birim oluşturulduğunu belirterek, Eskişehir'de Devlet Hastanesi, Yunusemre Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde evde bakım hizmeti birimi oluşturduklarını belirtti.
444 3 833'ü arayan herkese yardımcı olacaklarını ifade eden Fidan, zengin-fakir ayrımı yapmadan ihtiyacı olan herkese ulaşmayı hedeflediklerini, özellikle yatağa bağımlı bakıma muhtaç hastalara ulaşmanın amaçladığını vurguladı. Fidan, ''Sağlık Bakanlığı tarafından yaklaşık 3 ay önce oluşturulan Evde Bakım Hizmeti kapsamında bakıma muhtaç hasta arıyoruz. Böyle bir hizmet özel hastanelerde bile yok. Bizi arayan herkese ulaşıyoruz. Ulaşmamız gereken hastalara ulaşamadığımız durumlarda huzursuz oluyoruz. Bizi arayan hasta, gerçekten evde bakıma muhtaç değilse onu başka birimlere yönlendiriyoruz. Bazen bizi arayan, durumu çok ağır olan hastaları da hastanelere yatırıyoruz'' dedi.
Fidan, söz konusu numara arandığında plan dahilinde arayan kişinin evine gittiklerini anlatarak, ''Sağlık ekibi hastanın evine gittiğinde nasıl bir sağlık hizmeti alacağına karar veriyor. Daha sonra hastaya en yakın hastane hangisiyse o hastanenin evde bakım birimi hastanın ihtiyacına göre hizmet veriyor'' diye konuştu.
Evde bakım biriminin bir ihtiyaç olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu uygulamanın çok yaygın olduğunu dile getiren Hüseyin Seyhan Fidan, ''Hastaların hepsini hastaneye yatıramazsınız. Hem hastaneler yetmez, hem de devamlı hastanede yatmaktan hastalar bunalır. Diyelim ki hastanın pansuman ihtiyacı var. Bunun için hastaneye gelmesine gerek yok. Evde bakım hizmetiyle bu işi yapacağız'' dedi.
Fidan, şu an Eskişehir Devlet, Yunusemre Devlet ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanelerindeki evde bakım hizmeti biriminde birer doktor ve hemşirenin görevlendirildiğini belirterek, ''Ancak, 10 bin kişilik sağlık çalışanımız bu birimin bir parçasıdır. Hedefimiz evde bakıma muhtaç hastalara verdiğimiz hizmeti ve hasta sayısını artırmaktır'' diye konuştu.
''ACİL SERVİS HİZMETİYLE KARIŞTIRMAMAK GEREK''
''Evde Bakım Hizmeti''nin yaygınlaşmasını ve vatandaşın hizmetten haberdar olmasını sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Fidan, bakıma muhtaç hastaların açıkta kalmaması için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
Hüseyin Seyhan Fidan, şunları kaydetti:
''Evde bakım hizmeti yanlış anlaşılmamalı. Biz daha çok yatalak, hastaneye gelemeyecek durumda olan, yatak yaraları oluşan veya kanserli hastaları kastediyoruz. Hakikaten bakıma muhtaç hastalara ulaşmaya çalışıyoruz. Acil yardıma ihtiyacı olan hastalar 112 Acil Servisi aramalı. Bu birimi acil servis hizmetiyle karıştırmamak gerekiyor. Bu hizmet kronik, evde bakım hizmeti gerektiren, durumu acil olmayan randevu verilebilecek hastalarımız için geçerli. Örneğin, bizi arayan hastalara diyoruz ki (yarın, şu saatte evinizde olun ekibimiz gelecek). Bu şekilde iletişim kurarak gidiyoruz. Şu an yaklaşık 400 kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Ancak, nüfusa oranladığımız zaman yaklaşık 1000 hastaya hizmet vermemiz gerekiyor. Söz konusu 400 hasta dışındaki hastalar bize ulaşamadı. Biz onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Hastanelerimizdeki doktorlarla konuşup, evde bakıma muhtaç hastaları tespit etmeye çalışıyoruz.''