Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü ve Koç Finansal Hizmetler'in birleşle tarihi belli oldu.
Abone olYapı Kredi Bankası Genel Müdürü ve Koç Finansal Hizmetler Üst Yöneticisi Kemal Kaya, Yapı Kredi ve Koçbank birleşmesini yılın son çeyreğinde tamamlamak istediklerini belirterek, ''Ekim itibariyle bu iki yapıyı bir araya getirerek artık bu oluşumu oluşturmayı arzu ediyoruz'' dedi. Kaya, düzenlenen basınla sohbet toplantısında, Koçbank ve Yapı Kredi birleşmesine ilişkin bilgiler verdi.
İki bankanın birleşmesinin ardından Koç Finansal Hizmetlerin önemli bir büyüklüğe ulaştığını belirten Kaya, kredi kartı sayılarının 5 milyonun üzerinde olduğunu, 13 milyon müşterileri bulunduğunu söyledi. Toplam 638 şubeye ulaştıklarını, bin 730 ATM ağı ve 16 bin personele sahip olduklarını ifade eden Kaya, ''Oldukça büyük bir yapı oluşmuş durumda'' dedi.
Arkalarında iki önemli grup olduğunu dile getiren Kaya, ''Türkiye'nin en sağlam ve yaygın hizmet ve dağıtım ağına sahip grubun bir parçası olmanın bizim yeni oluşumumuza çok önemli katkıları olacağını söyleyebilirim'' diye konuştu. Kaya, Unicredit ortaklığının kendilerine sağladığı katkıya da işaret etti. Koçbankın Yapı Krediyi satın alma sürecinin 16 Ocak 2005 tarihinde başladığını, görüşmelerin 28 Eylülde hisse devri şeklinde sonuçlandığını anımsatan Kaya, bu devirle birlikte yüzde 57,4 oranındaki Yapı Kredi hissesinin Koçbankın olduğunu söyledi.
Daha sonra yapılan çağrı ve doğrudan alımlarla birlikte yüzde 67,3 oranında hisseye ulaştıklarını belirten Kaya, diğer finansal iştirakleri birleştirmek için de çalışmalarının devam ettiğini, böylesine büyük bir finansal holding yapısının Türkiye'de ilk defa oluşturulduğunu kaydetti. Kaya, birleşme sonucu yönetim bütünlüğünün sağlandığını söyledi. Birleşme sonrası çok önemli gelişme kaydedip 4. sıraya yerleştiklerini belirten Kaya, şöyle devam etti:
''Yapı Kredi bize sektörde önemli bir büyüme avantajı getirdi. Bazı alanlarda lideriz. Bunlar da bizim açımızdan hem büyüme potansiyeli olarak hem de karlılık potansiyeli açısından önemli alanlar. Kredi kartları gibi en karlı bankacılık ürünü bunlardan biri. Yatırım fonları, gayri nakdi krediler, factoring ve sigortacılık alanlarında lider konumda olan şirketlerimiz var. Lider olmadığımız belirlenen bireysel ve kurumsal piyasalarda da lider olmayı hedefleyen stratejimiz var. Bu başlangıç noktası.''
''ŞUBE AÇMAYA DEVAM EDECEĞİZ''
Toplam 590 banka şubesine sahip olduklarını, ekonomin yoğun olduğu yerlerde daha yoğun yerleşmiş durumda bulunduklarını belirten Kaya, şube açmaya devam edeceklerini bildirdi. Kaya, ''Bu yıl 30 civarında yeni şube açıyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 100 kadar şube açacağız ve aynı zamanda da 40 şubemizin de yerini değiştireceğiz'' diye konuştu.
Yapı Kredinin de bünyelerine katılması ile birlikte özellikle yeni bankada tamamen bankacılık ve finansal hizmetlere ve finansal iştiraklere odaklanmak istediklerini dile getiren Kaya, şöyle dedi: ''Dolayısıyla bu süre içinde mümkün olduğu kadar finansal olmayan, bizim için ana iş kolumuz olmayan kollardan da çıkmayı tercih ettik ve bunlara devam ediyoruz. Turkcell hisselerinin satışı, Fiskobirlik sorununu çözdük. Fintur, Digitürk gibi bizim açımızdan stratejik olmayan iştiraklerin dışarıya çıkarılması bankaya kaynak girişi sağladı. A-Tel satışı için çalışmalar sürüyor.''
SERMAYE YETERLİLİK ORANI YÜZDE 11'İN ÜZERİNDE
Kemal Kaya, aynı zamanda bankanın sermayesini güçlendirmenin de öncelikleri arasında bulunduğunu, sermayeyi de iki yöntemle güçlendirdiklerini anlattı. Mali olmayan iştirakleri elden çıkarmanın yanı sıra katkı sermaye sağlayarak çok düşük faizli ve uygun şartlarda ve iki sermaye girişi ile hem Koçbankta hem de Yapı Kredide toplam 850 milyon avro civarında uzun vadeli bir kaynak, katkı sermaye sağladıklarını belirten Kaya, sermaye yeterlilik oranlarını yüzde 11'in üzerine çıkardıklarını anlattı.
Yapı Kredide Nisan ayında önemli düzeltmeler gerçekleştiğini ifade eden Kaya, bununla birlikte bankanın operasyonel anlamda kar etmeye başladığını söyledi. Kaya, ''Bize göre, bankanın bu düzelmiş mali yapısıyla, özellikle ticari aktivitelerdeki süratli gelişimiyle, karlılığın da ileriye yönelik daha sağlıklı bir şekilde büyümesini bekliyoruz'' dedi. Ana bilanço kalemlerinde de önemli bir büyümeler gerçekleştiğini, özellikle kredi kartlarındaki pazar paylarında yüzde 23 civarındayken yüzde 28'lere yaklaştıklarını kaydeden Kaya, en yakın rakipleriyle aralarındaki farkın yüzde 5-6 civarında olduğuna işaret etti.
EN İYİ OLUNAN ALANLAR KORUNACAK
Birleşmeyi, iki bankanın da en iyi olduğu alanları koruyacak esaslar üzerine kurduklarını dile getiren Kaya, Koçbankta ve Yapı Kredide uyguladıkları iyi hizmet algılamalarını korumak istediklerini anlattı. Kaya, şunları söyledi: ''Son çeyrekte birleşmeyi tamamlamak istiyoruz. Son çeyrekte Ekim itibariyle bu iki yapıyı bir araya getirerek artık bu oluşumu oluşturmayı arzu ediyoruz. Entegrasyon süreci bizim açımızdan çok yoğun bir çalışmayla geçti ve hala devam ediyor. 3 yıllık planımızı hazırladık. 20'ye yakın entegrasyon ekibi 170 adet proje üzerinde çalışıyor. Ortak organizasyon yapısı oluşturuldu. Yönetimleri birleştirdik ve ticari aktivitelerde hız kazandık.'' Çok önemli sayıda çalışanlarını merkezi operasyonlardan şubelere kaydırdıklarını ve eğitim çalışmalarına önem verdiklerini anlatan Kaya, bu yatırımlarının devam ettiğini ifade etti.
''KREDİ VERME KONUSUNDA İŞTAHLIYIZ''
Yeni oluşumun temelinde müşterileri ve çalışanlarının yer aldığını, değer yaratmada lider olmayı amaçladıklarını anlatan Kaya, ''Müşterilerimizin ve çalışanlarımızın ilk tercih ettiği banka olmak istiyoruz'' dedi. Stratejik planlarında kredi kartları ve tüketici kredilerinin en önem verdikleri ürün olduğunu belirten Kaya, şöyle devam etti: ''Bireysel bankacılığın tüm alanlarında aktif olmaya devam edeceğiz. Ticari kurumsal piyasalarda büyümeye devam edeceğiz. Kredi verme konusunda iştahlıyız. KOBİ'lere yönelik yeni ürünlerimiz önümüzdeki yıl devreye girecek. Amacımız 2007'de bütün bu birleşmenin tamamlanmasıyla birlikte birçok alanda yenilikler yaparak müşterilerimizin yanında olmak.''