BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.966,51
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yapay zeka insanlığın sonunu mu getirecek yoksa avantaj mı olacak?

Gelişen teknoloji ile hayatımıza giren yapay zekanın kullanıldığı robotlar insanlık için avantaj yaratabileceği gibi çeşitli endişelere de sebep oluyor. Sputnik’e konuşan uzmanlar, insanlığın robotlardan beklentileri hakkında değerlendirmede bulundu.

Abone ol

Bilim adamları, 20. yüzyılın ortalarından beri yapay zeka üzerine kafa yoruyor. Akıllarda ise hiç değişmeyen iki soru var: Yapay zeka nasıl olacak ve insanlık için ne gibi tehditler oluşturuyor? İlk sorunun cevabı satranç oynayan, hesap yapan, konuşabilen robotların kendini göstermesiyle birlikte ortaya çıksa da, bilgisayardaki özel programlar sayesinde belirli insani eylemleri yerine getirebilen bu robotların ne gibi bir tehlike oluşturabileceği hâlâ merak konusu. Nitekim robotların gelecekte insanları öldürebileceği, köleleştirebileceği gibi çeşitli endişeler de mevcut. Zira hafıza, öğrenme, yaratıcılık ve hızlı eylem gösterme gibi özelliklere sahip bu robotlar neredeyse gerçek bir insan gibi davranabilecek. 

Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) Akıllı Sibernetik Sistemler Enstitüsü'nden Profesör Aleksey Samsonoviç, Holywood yapımı Terminatör ve Matrix gibi filmlerin gerçekçi olmadığını savundu.

Samsonoviç "Robotlar şimdilik insanlara çok bağımlı halde, bir insanı öldürebilse bile daha sonra kendi ortadan kalkar. Gelecekte robotlar kendi kendine yararlı madenler çıkarma, fabrika inşa etme gibi eylemleri yerine getirebilir; ancak bunun bizim içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde olmayacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı. Robotların gelecekte birçok meslek dalında kullanılıp insanları işsiz bırakabileceğinden endişe ediliyor. Diğer yandan robotlar insanların yaptığı bazı sıradan işleri yapacağından, insanların kendilerine ve daha önemli işler için ayıracak daha fazla vakti olacağı da düşünülüyor.

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) Akıllı Sibernetik Enstitüsü Müdür Yardımcısı Valentin Klimov da robotların bazı işleri yapma konusunda insanlara tercih edilebileceğine işaret etti. Klimov, akıllı sistemlerin belirli faktörlerin ne gibi bozukluklara yol açabileceğini tahmin edebileceğini, ancak bir insanın herhangi bir mekanizmadaki geniş bir veri tabanını analiz edip olası bir sorunun ne zaman oluşacağını anlayamayabileceğini ifade etti.