Bilim adamları, bebegin anne karnı dışında ‘yapay rahim’ içinde gelişip dünyaya gelmesinin 20 yıl içerisinde gerçekleşeceği düşüncesinde.
Abone olYapay rahim, özellikle prematüre bebeklerin gelişimlerini tamamlamaları açısından büyük önem taşıyor. Bunun yanında doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişiler ve gay çiftler için de alternatif bir yol sunuyor.
ETİK TARTIŞMA ÇIKARTTI
Yapay rahim alanında fare ve keçilerle bazı deneyler yapılmasına karşın, yöntemin insan üzerinde uygulanması etik yönünden tartışmaya açık. Bazı kesimler etik nedenlerle yapay rahme şiddetle karşı çıkıyor. Gelişen tıp teknolojileri ve etik konusunda geçen hafta sonu İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen konferansta konuşan İsrail Ben Gurion Üniversitesi’nden Frida Simonstein, etik tartışmasının kaçınılmaz olduğunu, ancak bir uzlaşma yolu bulunabileceğini söyledi.
Tıp etiği alanında çalışmalar yapan İngiliz uzman Richard Ashcroft ise ‘Uyuşturu veya alkol problemi olan annelerin rahimlerinden ceninlerin yapay rahimde büyütülmek üzere zorla alınmasından daha kötü bir şey düşünemiyorum’ dedi.
ABD’deki Cornell Üniversitesi uzmanlarından Hung-Ching Liu, 2002 yılında rahim duvarından aldığı hücrelerin rahim şeklinde büyümesini sağlamıştı. Döllenmiş yumurta, rahmin içine yerleştirildiğinde aynı normal hamilelikte olduğu gibi uterus’a tutunmuştu. Bu deney altı gün sonra sona erdirilmişti. Japon bilim adamları da gebeliğin tam ortasında keçi fötüslerini anne rahminden alarak ‘uterus haznesi’ içinde tam gelişimlerini sağlamışlar, ancak dünyaya gelen yavrular yaşamamıştı. Dr. Liu’nun ekibi de aynı deneyi fareler üzerinde gerçekleşmiş, bu deneyde de yavrular ölmüştü.
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr