BIST 9.132
DOLAR 34,25
EURO 37,62
ALTIN 2.872,26

Yanlışlıkla zengin oldular

Yanlışlıkla zengin oldular

Mikrodalga fırın, lolipop, vazelin ve diğerleri... Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız bu malzemelerin tesadüfen keşfedildiklerini biliyor muydunuz?

Yanlışlıkla zengin oldular

Frank Epporson - Lolipop 1905 yılında Frank Epporson isimli bir çocuk su ve toz soda dolu bir karışımı cam bir çubuğun içinde verandasına bıraktı. Epporson o sıralarda bunun farkında değildi ancak lolipop'u icat etmişti. Ancak 1923 yılına kadar bu fikri hayata geçirmeyi düşünmedi. 1923 yılında açtığı limonata standında "Eppicles" adını verdiği dondurulmuş limonata çubukları sattığında ilk lolipop fikrini ilk kez ticari hayata geçirmiş oldu.

Yanlışlıkla zengin oldular

Harry Coover - Sıvı yapıştırıcı Hemen herkesin kullandığı yapıştırıcı sıvıların icadı oldukça ilginç. Amerikalı kimyager Harry Coover; cyanoacrylate adını verdiği bir plastik tabanca üretmeye çalışırken; deneyi amacından saparak sıra dışı bir başarısızlığa uğradı. Hoover deneyin sonunda plastik tabanca yerine sıvı yapıştırıcıyı bulmuştu.

Yanlışlıkla zengin oldular

Henry Perkin - Mauveine sentetik kimyasal boya İngiliz kimyager Henry Perkin ilk sentetik kimyasal boya olan Mauveine'i bulduğunda 18 yaşındaydı. Perkin, sıtma tedavisi için bir ilaç bulmaya çalışırken yanlışlıkla sentetik kimyasal boyayı üretmeyi başardı.

Yanlışlıkla zengin oldular

Teflon Tavaları yapışmaz kılan kaplama Teflon; 1938'de Roy Plunkett (ABD) tarafından tesadüfen icat edildi. Plunkett, toksit olmayan soğutucu gaz üretmeye çalışıyordu ve bir tüp dolusu tetrafloroetilen gazı hazırlamış olduğunu düşünmekteydi, ama asistanı Jack Rebok (ABD) tüpün kapağını açtığında, içinde gaz bulunmadığını gördü. Tüpü testereyle ikiye ayırınca tabanında inanılmaz özellikler sergileyen yağlı, beyaz bir toz buldular. Isı ya da elektrikten etkilenmiyordu, en güçlü asitler ve çözücülerle bile aşınmıyordu, dahası sürtünme katsayısı, o güne dek üretilmiş maddeler içinde en düşük olanıydı. Roy Plunkett, politetrafloroetilen (kısaca PTEF) adlı bir polimer yaratmıştı