Türkiye'de tarımsal üretimin yüzde 17'lik bölümünün gerçekleştirildiği Konya'da, Ziraat Mühendisleri Odası genel kurulu heyecanı yaşanıyor.
Abone olHaftasonu yapılacak genel kurulda, Konya Ziraat Mühendisleri Odası (KZMO) yönetimine aday olan Özkan Taşpınar, tarımda kullanılan sulama sistemlerinin Türkiye'nin su kaynaklarını kurutacağını ileri sürdü.
Taşpınar, "Konya bölgesinde üretim yapan çiftçi basınçlı sulama sistemine geçmezse ve yağmur yağmazsa bölgenin en büyük su kaynağı Beyşehir Gölü iki yıl içinde kuruyacak." uyarısında bulundu.
Başkan adayı Ziraat Mühendisi Özkan Taşpınar, açıklamasında, öncelikle yasalar çerçevesinde meslektaşlarının özlük hakları ile ilgili çalışmalar yapacaklarını söyledi. Bu çerçevede, Konya ve çevresinde görev yapan ziraat mühendislerinin bir araya gelebileceği bir sosyal tesis açmayı planladıklarını ifade eden Taşpınar, "Ziraat mühendislerinin tarım ve teknolojileri alanında hizmet içi eğitim alacağı seminerler düzenleyeceğiz. Bölge tarımının canlandırılması için bakanlık, üniversite ve çiftçi örgütleriyle işbirliği yaparak projeler hazırlayacak ve bunları hayata geçirmek için çalışacağız." dedi.
Özkan Taşpınar, tarımda yaşanılan gel-git'lerin ve yap-boz politikalarının gerçek sebebinin bugüne kadar Tarım Bakanlığı'na hiç Ziraat Mühendisi getirilmemesi olduğunu savundu. Türkiye'de tarım politikalarının yap-boz'dan kurtarılması ve devlet politikası haline getirilmesi gerektiğinin altını çizen Taşpınar, Konya ZMO olarak bunun için gerekli girişimleri her platformda yapacaklarını ifade etti.
Türkiye'nin su kaynaklarının tarımda verimli kullanılması için salma, yağmurlama gibi sulama sistemlerinden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirten Taşpınar, mevcut sistemlerle devam edilmesi halinde Beyşehir, Akşehir, Meke Gölü gibi su kaynaklarının birkaç yıl içinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Taşpınar, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelenen Konya bölgesinde tarımı besleyen su kaynaklarının korunması için basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Geçtiğimiz haftalarda çokça tartışılan GDO'lu ürün konusuna da değinen Taşpınar, GDO konusunda kamuoyunun yeterince bilgilendirilemediğini kaydetti. GDO düzenlemesinin eksiklerinin de bulunduğunu söyleyen Taşpınar, tarımda kullanılan zirai ilaçların, ürün üzerindeki kalıntılarının insan ve çevre sağlığı açısından GDO'dan daha tehlikeli olduğunu vurguladı.
Zirai ilaç kalıntılarının ürün üzerinde hasadın ardından 21 gün etkin olduğunu hatırlatan Taşpınar, "Türkiye'de zirai ilaç kalıntısı konusunda yeterli yasal düzenleme yok. Aynı zamanda yeterli denetim de yok. Bu sebeple kamuoyuna da yansıdığı şekilde yurtdışına yapılan tarımsal ürün ihracatında zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Hem insanımızın sağlığı, hem de yurtdışına yapılan ihracatın artırılması için zirai ilaç kullanımını düzenleyecek, ürünlerin zirai ilaç kalıntısı bakımından denetlenmesini sağlayacak Biyo Güvenlik Yasası çıkarılması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Türk tarımının yaşadığı bu ve buna benzer sorunlar konusunda çalışmalar yapmak, çözüm önerileri hazırlamak ve bunları kamuoyuyla paylaşmak için Konya Ziraat Mühendisleri Odası yönetimine talip olduklarını ifade eden Özkan Taşpınar, yönetim kurulu listesini alanında uzman isimlerden oluştuğunu kaydetti. Taşpınar, yönetime seçilmeleri halinde bölge tarımını uykudan uyandıracaklarını, tarımda bilimsel metotları hayata geçirmek için çiftçiyle birlikte çalışacaklarını sözlerine ekledi.