Sağlıklı yaşam için önerilen egzersiz, bilinçsizce yapıldığında ölümle sonuçlanabiliyor. Uzmanlar bilinçli egzersizin tarifini yapıyor. İşte yapılması ve yapılmaması gerekenl
Abone olSağlıklı yaşam için önerilen egzersiz, bilinçsizce yapıldığında ölümle bile sonuçlanabiliyor. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilgin Timuralp , 45 yaşın üstünde , sigara içen yüksek kolesterolü veya yüksek tansiyonu olan yada hareketsiz kişilerin doktor kontrolünden geçmeden egzersiz yapmalarının ani ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Timuralp uzun yıllar hareketsiz yaşam sürdürüp 60 yaşından sonra birden bire egzersiz yapmanın, koşmanın sağlığı tehdit edebileceğini anımsatarak, " Hiç koşmamış bir kişi birden bire koşmaya başlarsa, ayağı kayıp düşebilir, kas- iskelet sistemi yaralanmaları olabilir. Kalp yetmezliği şikayeti varsa bu artabilir. Veya ani ölüm ortaya çıkabilir. Çünkü 60 yaşından sonra kişinin performans kazanması için 3 ay geçmesi gerekir. Performans kazanmadan koşmak da tehlikelidir" dedi.
Egzersizin bilinçli yapılması durumunda kalp damar ve hipertansiyon gelişme riskini, kalp- damar hastalarında kalp krizi ve ölüm riskini azalttığını, tansiyonu düzene soktuğunu söyleyen Prof. Dr. Timuralp şöyle konuştu:
" Önemli olan bitkinleşinceye, kan ter içinde kalana kadar egzersiz yapmak değildir. Bilinçli yapıldığında egzersizin sayılamayacak kadar çok yararı vardır. Yüksek tansiyonda ilaç görevini yapar, yani tansiyonu ayarlar. Egzersiz sayesinde kan yağları yüksek olanlar daha az ilaç alırlar. Egzersiz kemik kaybını önler ve stresi baskılar. En iyi egzersiz yürüyüş, merdiven çıkmak, ip atlamaktır. Egzersiz yaparken örneğin yürürken yavaş yavaş salınarak yürümek değildir. Tempolu bir vaziyette kalça, uyluk, baldır, kollar hareket ederek yürümek gerekir.
Tokyo ‘da bir araştırma yapılmış. Metrodan inip bir durak yürüyerek işine giden kişilerle binanın önünde metrodan inenler arasında yapılan araştırmada yürüyenlerin daha az kalp krizi geçirdikleri görülmüş. Bir durağın uzaklığı orada 1700 metre…
Haftada en az 4-5 kez yürümek 30-60 dakika ama kan ter içinde kalmadan yürünülmelidir. Egzersize başlamadan öncede doktor kontrolünden geçmek hiç olmazsa EKG çektirmek gerekir."
Kalp, şeker, eklem ve yüksek tansiyon hastalarının, sigara içenlerin egzersize başlamadan önce hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Timuralp, yürürken veya koşarken göğsünde ağrı veya geğirme hissi olanlara egzersizi hemen kesmelerini ve hekime gitmelerini önerdi.
Prof. Dr.Bilgin Timuralp şöyle de devam etti:
“ Erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaş altında, bilinen bir hastalığı ve risk faktörleri bulunmayan kişiler, düzenli, orta yoğunlukta yani çok terlemeden, nefes nefese kalmadan, haftada 4-5 kere 30-60 dakika yürüyebilirler. Bu yaşın üstünde ve kalp- damar hastalığı olanlara, risk faktörü bulunanlara ( kilo, yaş, sigara, yüksek tansiyon gib)i semptomla sınırlı egzersiz önerilir. Kalp hastaları da mümkünse düz yolda yürümeli, nabız 110-120 arasında olmalı nefes nefese spor yapmamalılar.
Kaynak: www.sagliginsesi.com