BIST 9.765
DOLAR 35,09
EURO 36,39
ALTIN 2.927,75
HABER /  DÜNYA

Yanlış antibiyotikler bakterileri akıllandırdı

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, doğru kullanılmayan antibiyotikler nedeniyle bakterilerin akıllandığını ve milyonlarca liranın boşa gittiğini söyledi...

Abone ol

Doç. Dr. Oğuz Özyaral, doğru kullanılmayan antibiyotikler nedeniyle bakterilerin akıllandığını ve milyonlarca liranın boşa gittiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü, Küresel Riskler 2013 raporu ile ‘50 küresel risk’ arasında yer alan ‘Bakteriler akıllandı, antibiyotikler etki etmiyor’ başlıklı bir açıklama yaptı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, oluşturdukları şemada Bay Ahmet karakteri üzerinden önemli açıklamalar yaptı. Doç. Dr. Özyaral, “Bay Ahmet’in hayatını konuşuyoruz. Doktora gidiyor, bir ilaç alıyor. Doktor, ilacın süresi içerisinde kullanmasını istiyor. 6 saatte bir alacaksınız, her gün alacaksınız ve bu kutu bitene kadar alacaksınız, diyor. Bay Ahmet bunlara uymayıp rahatsızlanıyor, komşunun kapısını çalıyor. Komşusu da çekmeceyi açıyor ve ‘Burada antibiyotik var’ diyor. Aklına göre rastgele bir antibiyotiği alıyor” diye konuştu.

"BAKTERİLER BİLGİYİ AKTARIYOR"
Antibiyotik ilaçların hepsinin vücut tarafından kullanılmadığını, bir kısmının idrar, dışkı ve terleme yoluyla dışarı atıldığını anlatan Doç. Dr. Özyaral, “Bay Ahmet yanlış bir ilaç kullandığı için vücudundaki mikroorganizmaların bir kısmı öldü, bir kısmı ölmedi. Bize faydalı olanların bir kısmı canlı kaldı ama bu bilgiyi öğrendi. Ahmet’in vücudunda ölmeyen, bilgi kazananlar ve Bay Ahmet’in vücudundan çıkan fazla antibiyotikler de kanalizasyona gitti. Başka insanların vücudundan çıkan bu bilgiyle karşılaşmamış antibiyotik görmemiş bakteriler de kanalizasyona gitti. Kanalizasyonda bizim evden döktüğümüz deterjanlar, fazla kullanmadığımız, tuvalete döktüğümüz ilaçlar vasıtasıyla bakteriler bu bilgileri öğrenmeye başlıyor. Bilgiyi öğrenenler, bilgiyi tanımayan öğrenmeyen mikroorganizmalarla yan yana gelince vücutlarındaki tüyleri birbirlerine dokundurarak bilgi aktarıyorlar. Şiddetli bir şekilde bilgi dağılıyor çünkü bunlar 6 saatte bir, 8 saatte bir, 12 saatte bir çoğalıyorlar, geometrik olarak katlana katlana büyüyorlar. Dolayısıyla birkaç tane antibiyotik ile karşılaşmış, bilgiye sahip, direnç kazanmış bakteriler, ertesi gün baktığınızda milyonlara varan sayıda bakteriye bilgiyi aktarmış oluyor” ifadelerini kullandı.

"MİLYONLARCA LİRA BOŞA GİDİYOR"
Bütün organizmaların aklının ve DNA’sının bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Özyaral, “Plazmit dediğimiz DNA’nın dışında gelişen bilgi küreleri var. O bilgi küreleri bütün bilgiyi diğerlerine dağıttığı için sürekli yanlış kullanımda, sürekli aynı ilacın kullanımıyla muazzam bir direnç kazanıyor. Dolayısıyla inanılmaz bir kirlilik, akıllanan mikroorganizmalar ve asla insana fayda etmeyen, milyonlarca lira sokağa dökmek zorunda kalacağımız antibiyotikler. İçiyorsunuz, içiyorsunuz, faydası yok. Niye? Çünkü yanlış yapıyoruz. Burada bize çok önemli bir görev düşüyor. Dünya Sağlık Örgütü diyor ki: ’Akılcı ilaç kullanacağız.’ Sağlık Bakanlığı da bunun arkasında duruyor. Bu konuda muhteşem bir çalışma yapılıyor. ’Doğru hastalığa doğru antibiyotik’ ile teşhis doğru konulacak ve doğru antibiyotik verilecek” dedi.

"AKILCI İLAÇ KULLANIMI DESTEKLENMELİ"
Bu noktada topluma, doktora, tedaviyi yapan ve kontrol eden hemşire, ebe, okulda öğretmenlere ve tabii ki sağlığın çok önemli unsuru olan eczacıya, onun teknikerine, kalfasına çok fazla iş düştüğünü belirtan Doç. Dr. Özyaral, “Burası manav dükkanı değil. ’Abla bana iki kilo elma ver’ der gibi antibiyotik alamayız. Maalesef dünyayı mahvettik. O yüzden dünyayı dengeli, yeniden kazanabilir ve yaşanabilir hale getirebiliriz. Bunun için ’akılcı ilaç kullanımı’ diyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)