BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Yangının nedeni anlaşıldı

İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, yangının çıkış nedenini açıkladı!

Abone ol

Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri olan İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, havalimanının kargo bölümünde çıkan yangının, bir noktada kaynak yapımı sırasında sıçrayan kıvılcımla parlayıp yayıldığını bildirdi.

Müftüoğlu, Atatürk Havalimanı'ndaki incelemelerinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangının, yaklaşık bir saat önce HAVAŞ'ın kargo bölümünde ani bir parlamayla başladığını ve nedeninin henüz tam olarak bilinmediğini söyledi. Müftüoğlu, ''Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, yangının bir noktada kaynak yapımı sırasında sıçrayan kıvılcımla parladığı ve yayıldığı ifade edildi'' dedi.

Yangının, rüzgarın etkisiyle Sistem Lojistik, daha önce MNG Kargo'ya ait olan ve şu anda HAVAŞ'ın kullandığı kargo bölümüyle Çelebi Kargo'da büyük hasar meydana getirdiğini belirten Müftüoğlu, herhangi bir can kaybının söz konusu olmadığını, ancak büyük ölçüde maddi hasar bulunduğunu söyledi.

Müftüoğlu, İstanbul'daki tüm itfaiye gruplarının burada görev yaptığını, ayrıca İSKİ'den su takviyesi talep ettiklerini belirterek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kiraladığı 2 yangın söndürme uçağının da şu anda yangın söndürme çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.

Türk Hava Kuvvetleri'nin de 2 yangın söndürme uçağını destek amacıyla buraya intikal ettireceğini anlatan Müftüoğlu, ''Şu anda hava trafiğini aksatacak herhangi bir şey yok. Normal trafik devam ediyor. Ama yoğunluk nedeniyle deniz kenarındaki pisti kullanamıyoruz. Diğer 2 pist kullanılıyor. İniş ve kalkışlarda o nedenle 5'er, 10'ar dakika gecikme var'' diye konuştu.

Müftüoğlu, şu anda içeride kimyasal maddeler olabileceği dikkate alınarak itfaiye ekiplerinin zarar görmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını, bundan sonraki aşamada da gerekli güvenlik tedbirlerini alarak buradan kurtarılan malzemenin aktarılmasını sağlayacaklarını bildirdi.

Kargo hizmetlerinin aksamadan yürütülebilmesi için kargo yetkilileriyle bir toplantı düzenleyeceğini belirten Müftüoğlu, yarından itibaren hizmetin aksamaması için de ne gerekiyorsa o tedbirleri alacaklarını söyledi.

-''PATLAYICI MADDEDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL''-

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Müftüoğlu, ''Bomba ihtimali üzerinde duruluyor'' diyen bir gazeteciye, ''Hayır. O konuda güvenlik görevlileri gerekli araştırmayı yaptı. Ön bilgi olarak herhangi bir patlayıcı maddeden bahsetmek mümkün değil'' dedi.

Bir gazetecinin, kargonun içeriğine ilişkin bilgi olup olmadığını sorduğu Müftüoğlu, her türlü ithalat ve ihracat kargosunun birlikte alındığını ve tüm bilgilerin mevcut olduğunu belirtti. Bunların içinde kimyasal maddeler, ilaç, tekstil ürünleri ve çeşitli hammadde bulunduğunu belirten Müftüoğlu, şu anda hepsi yandığı için içeride neyin nerede olduğunu bulmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Müftüoğlu, maddi hasarın boyutuna ilişkin şu anda bir şey söylemekiçin çok erken olduğunu, ama büyük zarar bulunduğunun kesin olduğunu söyledi.

Şu anda yangını soğutma çalışmalarının devam ettiğini, fakat içeride bir bölgenin alev alarak tekrar yanmaya başlaması üzerine uçakların o noktaya müdahale ettiklerini vurgulayan Müftüoğlu, ''Ancak yangın çok büyük ölçüde söndürüldü. Verilen bilgiye göre tehlikeli bir durum yok'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı'nın şu anda operasyonu yönettiğini, yangının PTT'nin kargo bölümü ile Türk Hava Yolları'nın kargo bölümüne sıçramasının önlendiğini bildiren Müftüoğlu, yarından itibaren bu kargoların kullanımının devam edeceğini kaydetti.

Yangının çıktığı tüm kargo birimlerinde çalışan toplam personel sayısının 2 bin olduğunu belirten Müftüoğlu, tüm personelin tahliye edildiğini söyledi.

Müftüoğlu, kargo bölümünde Malezyalı bir bayanın cenazesinin bulunduğu yönünde bilgi olduğunu belirten bir gazeteciye de o konuda kendisine intikal eden bir bilgi olmadığı cevabını verdi.