Isparta’nın Yalvaç ilçesinde başlatılan, ağaçlandırma seferberliği tüm hızıyla devam ediyor.
Abone ol2009 yılı başlarında Kırkbaş Köyü’nde 162 dekarlık araziye 6 bin 800 badem fidanı dikilerek başlayan ağaçlandırma seferberliği ile 200 bin badem ve ceviz fidanı toprakla buluştu.
Ağaçlandırma seferberliği kapsamında 40 ayrı noktaya 200 bin 000 aşılı ve sertifikalı meyve fidanı dikildiğini belirten ağaçlandırma projesinin mimarı Kaymakam Nevzat Taşdan,“5 yıl sonra ceviz ve bademde Yalvaç marka ilçe olacak. 40 milyon TL yıllık gelir bekliyoruz. Ağaçlardan elde edilen gelirler, köylerimizin ve beldelerimizin ortak ihtiyaçlarında kullanılacak” dedi.2009 yılında Kırkbaş Köyü’nde 162 dekarlık araziye 6 bin 800 badem fidanı dikilerek başlayan ağaçlandırma seferberliğinin çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Taşdan, “2010 yılı ilkbaharında en son Çakırçal Köyü’nde 960 dekar alana 38 bin 400 badem fidanı dikilmesi ile yaklaşık 20 yerleşim yerinde her biri 2,5 yaşında tüplü, sertifikalı ve aşılı 200 binin üzerinde meyve fidanı toprakla buluştu” dedi.
Dikim yapılan alanların etrafı beton direk ve kafes tel ile çevrilerek koruma altına alındığını belirten Taşdan, ”Böylece hedeflenen dikimin üç katı fazla bir sonuçla 200 bin 000 ağaç dikilmiş oldu. Bu hizmetin çok büyük bir hizmet olduğunu ve değerini 5 yıl sonra çok daha iyi anlayacağız. Yalvaç’ın badem ve ceviz fiyatının belirlenmesinde de etkin olacağını umuyorum” diye konuştu
YALVAÇ YEŞİLE BÜRÜNECEK
Yalvaç’ın farklı bölgelerde oluşturulan ağaçlandırma sahaları ile adeta yeşil bir kemer ile kuşatılacağını, ayrıca bölgede ekonominin gelişmesiyle köy ve kasabalarda çok ciddi ölçüde elde edilecek gelirler ile her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak hale geleceklerini kaydeden Taşdan, şunları söyledi:
“Bazı köylerin yıllık bir milyon TL, bazılarının ise 4 milyon TL, yıllık gelire sahip olmasını bekliyoruz. Bu rakamın köy başına düşen kamu yatırımının ortalama 50 bin TL olduğu göz önüne alınırsa çok büyük rakam olduğu ortada. Köy muhtarlığı konusunda büyük rekabet ortaya çıkacaktır. Ağaç dikilen alanlar önceden tarıma elverişsiz, üzerinde bitki örtüsü bulunmayan ve erozyon tehdidi altındaki araziler iken, şimdi ağaçlandırılmak suretiyle ekonomiye kazandırıldı, hem de kamuya ait bu yerlerin büyük bir bölümü özel şahıslarca işgal edilmiş olduğundan bu işgallerden kurtarıldı.
Ayrıca ekolojik denge açısından çevreye olumlu katkılar sağlandı. Dikilen fidanlar 2.5 yaşında yaklaşık 1-1,5 metre boyunda, tüplü ve aşılı fidanlar. 5 yıl sonra cennet gibi yeşil bir Yalvaç oluşacak. İklim de yumuşamayacak.”