BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,48
ALTIN 2.926,08
HABER /  DÜNYA

Yalçın Menteş’ten haber var

Damar tıkanıklığına bağlı olarak sağ dizüstünden bacağı kesilen sanatçı Yalçın Menteş’e kalıcı protez takılacak. <br/>Tiyatro ve sinema sana...

Abone ol

Damar tıkanıklığına bağlı olarak sağ dizüstünden bacağı kesilen sanatçı Yalçın Menteş’e kalıcı protez takılacak.
Tiyatro ve sinema sanatçısı Yalçın Menteş’in 2013 Ocak ayında damar tıkanıklığına bağlı olarak sağ dizüstünden bacağı ameliyat edildi. Bu ciddi operasyon sonrasında Yalçın Menteş bir süre hastanede tedavi gördü. Daha sonra bakımına evinde devam edilen Menteş’in ameliyat yerindeki yaraların iyileşmesinden sonra ise rehabilitasyon çalışmalarına başlandı.
Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, Yalçın Menteş’in aktif rehabilitasyona hazır duruma geldiğine kanaat getirdikten sonra çalışmaları başlattıklarını ifade etti. Menteş’in her gün evinden alınarak düzenli bir rehabilitasyon programına dahil edildiğini belirten Kalyon, “Uzun süredir yeteri kadar hareket etmediği için genel kondisyon eğitimiyle birlikte her iki bacak kaslarının güçlendirilmesi egzersizlerine ağırlık verildi. Bundan sonra çalışmalar, bu protezle yapılan ayakta durma ve yürüme eğitimi şeklinde gerçekleştirildi. Geçici protezin yapılmasıyla birlikte hem bedensel, hem moral ve psikolojik iyileşme hızlandı. Proteze kısa zamanda uyum sağlandı ve paralel bar adı verilen destekler içinde adım atabilir duruma geldi. Halen her iki kalça eklemi hareketleri serbest, güdük kasları yeteri kadar güçlü, denge ve pozisyon duyuları tamamen düzelmiş olarak tedaviye devam edilmekte ve rehabilitasyon süreci belirlenen takvime uygun bir şekilde yürümektedir. Kısa süre sonra geçici protez çalışmaları tamamlanacak ve yapılacak olan kalıcı bir protezle çalışmalara başlanacaktır. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra Yalçın Bey günlük yaşantısına ve hepimizin özlediği sanat çalışmalarına tam olarak dönebilecektir” dedi.
Yalçın Menteş’in bugüne kadar geçirmiş olduğu rahatsızlıklar ve tedavi sürecinin genel koruyucu önlemleri ile rehabilitasyonun önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Kalyon, “Bu tür ciddi rahatsızlıklardan ve operasyonlardan sonra mümkün olan en kısa sürede rehabilitasyona başlanması ve bunun da yeterli uzman ve donanıma sahip bir merkezde yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde telafisi güç problemler ortaya çıkabilmekte ve daha sonra bunların tedavisi büyük güçlükler arz etmektedir. Tedavinin başarısına etki eden en önemli unsurlardan biri de hastanın motivasyonu ve tedaviye katılım seviyesidir. Yalçın Bey, sürecin başından itibaren rehabilitasyonun önemini kavradığından tedaviye tam olarak katılmış ve gerek merkezimizde, gerekse evinde önerilen tavsiyelere harfiyen uymuş, böylece tedavimizin başarı şansının artmasına yardımcı olmuştur” şeklinde konuştu.
(İHA)