Yalçın Akdoğan, PYD'nin önce Suriye'deki pozisyonunu gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. "PYD'yle görüşme konusunda daha önceki şartlarımızı gözden geçirmek için bir durum yok" dedi.
Abone olMeclis açılış resepsiyonunda konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş arasındaki görüşmenin, "çok olumlu ve verimli" olduğunu söyledi.
Akdoğan, "İnsanların birbirini doğru anlaması açısından önemli. Çünkü bazen süreç devam ederken, karşılıklı yapılan açıklamalarla makas açılıyordu. Bunun daralması için bu tür görüşmelerin yapılması önemli. Çözüm süreci şu an kendi yolunda başarılı bir şekilde devam ediyor. Hükümet kurulduktan sonra kurulun ilk kurul çözüm süreci olmuştur" dedi.
"KOBANİ ÇÖZÜM SÜRECİNİN PARÇASI DEĞİL"
Yalçın Akdoğan, IŞİD ile YPG güçlerinin çatışmaya devam ettiği Türkiye sınırındaki Kürt ilçesi Kobani için, "Kobani çözüm sürecinin bir parçası değil" diye konuştu. Demirtaş'ın, "Başbakan'a PYD ile görüşmeniz daha doğru dedik, değerlendireceğiz yanıtını verdi" ifadeleri sorulduğunda Akdoğan, PYD'nin Suriye'deki pozisyonunu yeniden gözden geçirmesi gerekiyor" dedi, PYD'nin Suriye'de rejime karşı bir tutum almadığını hatırlattı. "PYD'yle görüşme konusunda daha önceki şartlarımızı gözden geçirmek için bir durum yok" dedi.
Akdoğan, çözüm süreci konusunda da, "İllâ takvimde kamuoyunu açıklanacak diye bir şey yok. Bu adımlar aşama aşama atılacak" ifadesini kulandı.
"SÜRECE ZARAR VERECEK TUTUMLARDAN KAÇINMAK GEREK"
Başbakanlık kaynakları ise her şeyden önce görüşmenin Başbakanlık'ta yapılıyor olmasının sembolik bir anlamı olduğuna dikkat çekti. Kaynaklar, Davutoğlu'nun Demirtaş ile yaptığı görüşmeyi genel olarak olumlu bir görüşme olarak değerlendirdi. Görüşmede en önemli konu çözüm süreci oldu. Süreç bir yandan çok olumlu giderken, bazı açıklamaların olumsuz bir algı oluşturduğu ve bunun doğru olmadığı üzerinde durularak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiği vurgulandı. Çözüm süreci olumlu bir yolda ilerlerken sürece zarar verecek girişim ve eylemlerden kaçınılması gerektiği üzerinde duruldu.
TÜRKİYE'NİN PYD İÇİN 3 ŞARTI
Türkiye - Suriye sınırındaki Kobani'de süren IŞİD ile PKK'nın Suriye kolu PYD arasındaki çatışmalar görüşmenin ana gündem maddelerinden biriydi. Kobani’ye yardım ulaştırılması için Türkiye dışında başka bir güzergah yok. Yani PYD, daha önce özerklik ilan ettiği Kobani’de kalanların insani ihtiyaçlarının karşılanması için dâhi Türkiye’nin vereceği izne ihtiyaç duyuyor. Çözüm sürecinin başında PYD'yi uyaran Türkiye teması kesmedi. Ankara, Suriye'deki iç savaşın başladığı günden bu yana PYD ile doğrudan devam eden görüşmelerde şu üç şartı her zaman masada tuttu:
*Esed rejimiyle işbirliğine son verip muhaliflere katılacak
*Suriye'nin kuzeyinde özerklik ilanı gibi tek taraflı davranışlardan kaçınılması
*Türkiye-Suriye sınırında sınır güvenliğini tehdit edecek adımlar atmaması
PYD, daha önce Türkiye'nin PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'le birden fazla yaptığı görüşmeye rağmen tutumunu değiştirmedi.
DEMİRTAŞ: HÜKÜMET PYD İLE TEMASI DEĞERLENDİRECEK
HDP Eşbaşkanı Demirtaş da Başbakan Davutoğlu'nun kendisine, "Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesini kesinlikle istemiyoruz” dediğini söyledi. Bir saat 45 dakika süren görüşmede, PYD ile hükümetin görüşmesi gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Biz PYD ile temas kurmalarını hep arzu ediyoruz. Bir tehdit oluşturmadığını söyledik. Silah yardımı için koridor açılması konusunu PYD ile görüşmeleri gerektiğini söyledik. Bunu onlar da değerlendireceklerini ifade ettiler. Biz PYD ile temasa kapalı değiller, bunu anladık” ifadesini kullandı.