BIST 9.951
DOLAR 35,39
EURO 36,56
ALTIN 3.018,57
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Yalçın Akdoğan'dan Dolmabahçe ve Erdoğan açıklaması

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dolmabahçe görüşmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili açıklama geldi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Can Dündar'ın Dolmabahçe zirvesi ile ilgili yazısının büyük bölümüyle çarpıtılmış ve uydurma bilgilere dayandığını söyledi.

Akdoğan yaptığı açıklamada, "Haberde Cumhurbaşkanımıza atfen gündeme getirilen iddialar ise gerçek dışıdır" dedi.

Akdoğan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada haberin, "büyük bölümüyle çarpıtılmış ve uydurma bilgilere" dayandırdığını söyledi. 

yalcin-akdogan.20150719170346.jpg 
CUMHURİYET NE YAZMIŞTI?

Cumhuriyet gazetesi yayınladığı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dolmabahçe zirvesi”ni ısrarla reddetmesine ve “Mutabakat ifadesini asla kabul etmiyorum, benimle mutabakata varmadan hareket ettiler” demesine rağmen, Dolmabahçe zirvesinin her aşamasından haberdar olduğu ve onay verdiği ileri sürülmüştü.

Haberin devamında ise şu iddiaya yer verildi:

Hükümet adına Dolmabahçe’de müzakerelere giren heyet, HDP’lilerin her talebini anında telefonla Erdoğan’a iletti ve onay aldı.

Birlikte fotoğraf verilmeden önce, oturma düzeninden açıklama metnine kadar birçok konuda anlaşmazlık çıktığı, ancak tarafların karşılıklı verdikleri tavizlerle, bugün Erdoğan’ın yok saydığı mutabakata ulaşıldığı anlaşıldı.

İLK KRİZ

Cumhuriyet'in haberinde şöyle denilmişti:

"Görüşme öncesi iki heyetin elinde birbirinden hayli uzak iki metin vardı. Müzakereleri yürütenler bu iki metni birbirine yakınlaştıran bir ön görüşme yaptılar. Başbakan Davutoğlu, ön görüşmenin her aşamasından haberdardı. Ancak Dolmabahçe’de toplanıldığında, bazı ifadeler konusunda yeniden pürüz çıktı. Açıklama gecikti. Müzakere kopma noktasına geldi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı ile adeta “canlı bağlantı” kuruldu. Onun da devreye girmesiyle metin krizi aşıldı ve iki tarafın da üzerinde uzlaştığı bir mutabakat metni, açıklamaya hazır hale getirildi."

DOLMABAHÇE ZİRVESİ NEDİR?

28 Şubat 2015 günü, Hükümet’ten 4, HDP’den 3 temsilci, Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya gelmiş, yarım saatlik bir ön görüşmeden sonra televizyon kamerası karşısında bir mutabakat metni açıklamışlardı.

Görüşmeye Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammet Dervişoğlu katılmıştı.

HDP’yi ise grup başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder temsil ediyordu.

TARİHİ BEYAN

Zirvede Sırrı Süreyya Önder, açıklama metnini okumuştu.

Diyalog sürecinin resmi bir aşamaya geldiğini vurgulayan Önder, barışın temelini oluşturmak amacıyla belirlenen 10 maddeyi açıklamış, Abdullah Öcalan’ın silah bırakma için PKK’yi bahar aylarında olağanüstü kongreye davet ettiğini bildirmişti.

“Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik mücadelenin almasına dair tarihi bir niyet beyanıdır” demişti.

ERDOĞAN SÜRPRİZİ

Ancak yaklaşık 3 hafta sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna gezisinden dönerken uçaktaki gazetecilere, “Hükümet benimle mutabakata varmadan hareket etti” demiş, “Bu metnin demokrasi adına nesini kabul edeceğim” sözleriyle mutabakata varılan 10 maddeye itiraz etmişti.