BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Yakıtta yüzde 10 tasarruf sağlayan ürün

Üniversitelerimizde güzel şeyler de oluyor.

Abone ol

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nuran Ay, yaklaşık 15 yıldır üzerinde çalışmalar yaptığı bor madeninden 8 ürün geliştirdi.

Bu ürünlerden birisi olan Boron Max ile şehir içinde yatık tüketiminde yüzde 10 tasarruf sağlıyor.

Prof. Dr. Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki toplam bor rezervinin yaklaşık yüzde 70'ine sahip Türkiye'nin bor üretimi yapan en önemli ülkelerden biri olduğunu belirterek, Eskişehir, Bursa, Balıkesir ve Kütahya'nın dünyanın en büyük bor rezervlerine sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye'de üretilen borun büyük kısmının doğadan çıkarıldığı şekliyle dünya piyasasına arz edildiğini ifade eden Prof. Dr. Ay, şöyle konuştu:

''İşlenmemiş borun katma değeri çok düşük oluyor. Bor madenini işleyerek, daha farklı bileşiklerle piyasaya sunulduğu zaman katma değeri çok daha yüksek oluyor. Türkiye, dünyada bor konusunda en büyükler arasında ikinci olarak yer alıyor. Dileğim benim gibi bor çalışan diğer araştırmacıların da ürünlerini ortaya çıkararak, Türkiye'de katma değeri daha yüksek ürünlerle bor piyasasında yer almamızın sağlanmasıdır. Katma değeri daha yüksek ürünlerle dünya bor piyasasında yer almalıyız.''

9. ÜRÜN GÜN SAYIYOR

Prof. Dr. Ay, 1996 yılında bor ile ilgili çalışmalar yapmaya başladığını belirterek, 2000 yılında bir doktora öğrencisiyle bornitrür üretimini gerçekleştirdiğini bildirdi.

Yaklaşık 15 yıldır borun katma değerini artırmak için çalışmalar yaptığını anlatan Prof. Dr. Ay, şöyle devam etti:

''Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde 4 yıl önce Bor Teknolojileri Limited Şirketi'ni kurdum. İlk projem geçen yıl başarıyla sonuçlandı. Proje kapsamında bornitrür ürettim. Bütün üretim aletlerini ve kullandığım her cihazı, kendimiz tasarlayarak, ülkemizin imkanlarıyla Türkiye'deki sanayicilerin katkılarıyla gerçekleştirdim. Tasarım, montaj ve üretim tamamen bize aittir. Daha sonra SAN-TEZ projesine müracaat ettim. Araçlarda enerji tasarrufu sağlayacak, yağ ömrünü uzatacak, gürültüyü azaltacak Boron Max adını verdiğimiz motor yağını geliştirdik. Boron Max, şehir içinde yüzde 5-10, şehirlerarası yollarda ise yüzde 10-20 yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu yakıt tasarrufu sürtünmenin azaltılmasından kaynaklanıyor.

Sanayi-Üniversite işbirliğiyle gerçekleştirilen projelerin desteklendiği San-Tez programı kapsamında kapsamında ortaya çıkan ikinci ürünümüz ise yine Boron Max adıyla piyasaya sunduğumuz 'Boron Max M21002' redüktör yağ katkısı. Bu dişli sisteminde sürtünmenin çok olduğu makine aksamlarında sürtünmeyi azaltmak amacıyla kullanılan bir ürün. Bu ürünü kullandığınız zaman motorlarda yüzde 10 elektrik tasarrufu sağlıyor. Büyük elektrik tüketimi olan fabrikaları düşündüğümüzde, bu yağı kullandıklarında büyük bir tasarruf yapmış olacaklar. Piyasada büyük şirketler bizim şu anda bu yağımızı kullanıyorlar. Bunlardan yüzde 10 ve daha da üzerine enerji tasarrufu bilgisi bize ulaştı. Çok da memnunlar.''

Prof. Dr. Ay, Boron Max'ın yanı sıra ''bortek 01, bortek 11, bortek W01, bor oksit cam, turbostatik bor nitrür ve hekzagonal bor nitrür'' gibi geliştirdikleri bor uç ürünleriyle sanayiye hizmet verdiklerini bildirdi.

RULMAN YAĞININ ÖMRÜ UZATILACAK

Borun katma değerini artırmak için çalışmalara devam ettiklerini anlatan Prof. Dr. Ay, ''Pek çok hedefimiz var. Bunlardan biri de rulman yağı. Rulman ömürlerini artırmak için kullanılacak bir rulman yağı geliştirmeyi planladık ve bunu gerçekleştirdik. Onun denemelerini yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak'' dedi.