BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,50
ALTIN 3.033,24
HABER /  GÜNCEL

Yakıtı bitmiş araç ne kadar gider?

BBC Focus, bugüne kadar bilinmeyen bir çok konuya açıklık getiren bir dosya hazırladı. İşte en yaygın bilinmeyenler;

Abone ol

BBC Focus dergisinde yayınlanan habere göre, nedenini ya da nasıl olduğunu bilmediğimiz bir sürü ilginç konu bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:

Brezilya ve Guyana nehirlerinde yaşayan elektrikli yılan balığı, dünyadaki en fazla elektrik yükü olan balıktır. Uzunlukları 1,8 metreyi bulan balıklar, piranaların akrabasıdır. Balıkların elektrik donanımları 2 çift dikey organdan oluşuyor ve bundan dolayı balıkların tüm vücudu elektrik yüklü. 650 volt kadar elektrik açığa çıkaran balıklar, avını hareketsiz hale getiriyor. Balıkların yaydığı bu elektrik bir insanı kolayca sersemletebilir.

iPod Shuffle, aynı şarkıyı ikinci kez ne kadar sürede çalabilir?

Apple, 4 GB'lık Shuffle'ın hafızasında 1000 şarkıyı kaydedebildiğini belirtiyor. Her şarkının ortalama bant uzunluğunun yaklaşık 3 dakika olduğunu farz edelim. Eğer karıştırma algoritması rastgeleyse, bir şarkının tekrar etmesi için yaklaşık 2 bin 997 dakika beklemeniz gerekiyor. Eğer şarkı Pazartesi gününün ortasında biterse, şarkıyı Çarşamba günü saat 13: 57'ye kadar tekrar dinleyemezsiniz.

ARACINIZIN YAKITI BİTERSE
NE KADAR YOL GİDERSİNİZ?
AYRINTILAR DEVAM SAYFASINDA...

[PAGE]

Arabanızın yakıtı bitince kaç km daha yol gidersiniz?

Arabanın benzin deposu, sahip olduğunuz yakıt miktarı azımsanarak tasarlanır. Böylece, arabanızın deposu boş gibi görünse de, deponuzun biraz benzin bulunabilir. Arabanızda benzin lambası yandıktan sonra, motor, benzin pompası ve depo arasındaki borularda yaklaşık 2-3 litre kadar benzin kalıyor. Bu da arabanızın yakış durumuna göre 40 ile 60 km kadar yol almanızı sağlar.

Tam güneş tutulması gel-gitleri etkiler mi?

Gel-gitler, yerçekimi ve merkezkaç kuvveti etkisinin birleşimiyle oluşuyor. Dünya, Ay ve Güneş'in aynı doğrultuya geldikleri ve genellikle tam Güneş tutulması süresince, yeni ay ve dolunay konumlarında suların kabarması maksimuma ulaşır ve gelgit olayı en belirgin halini alıyor. Fakat, bu diziliş Ay'ın güneşi örtmesine neden olur, gel-git olayında etkisi yoktur. Tam güneş tutulması, bu olayı izlemek için doğru yerde bekleyenler için sadece büyüleyici bir görsel etki oluşturur.

Olgunlaşmamış muz neden dilimizi burar?

Muz yüksek oranda tanik asit içeriyor. Olgun muzda, bu tanik asit diğer bileşenleri kuşatıyor. Fakat, ham olan yeşil muzda tanin yok ve dilinizi kaygan yapan mukopolisakarid isimli madde de engelleniyor. Bu da dilinizin kurumasına neden oluyor ve ağzınızda buruk bir tat bırakıyor. Aynı zamanda, olgunlaşmamış muzda çok yüksek oranda nişasta bulunuyor ve ağzınızdaki tükürük salgısı enzimiyle çalışan proteinler içeriyor. Bu nedenle dişleriniz sindirimi çok zor olan nişasta tabakasıyla kaplanıyor. Ağzınızda da bu nişastayı temizleyecek kadar tükürük bulunmuyor. Bugünlerde, yediğimiz tüm muzlar çekirdeksiz ve klonlanarak çoğaltılıyor.