BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Yakında öyle zamlar yapılacak ki...

Maliye Bakanı Şimşek'in 'güncelleme' dediği 5.5 milyar TL'lik ÖTV artışından sonra, bu kez de yüzde 10.2'lik 'yeniden değerleme' yola çıktı.

Abone ol

Hükümet 12 Haziran seçimlerinin ardından beklenen zam paketlerini birbiri ardına adeta patlattı. Önce ÖTV oranlarında büyük bir zam yapan iktidar, zammın adını da "güncelleme" olarak değiştirdi.

Vergi zammının mürekkebi kurumadan bir zam haberi de Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan geldi. ÖTV'ye yapılan zam gibi bunun adı da elbette zam değildi, "israfı önlemekti." Artık reçetelerden ve muayene katkı paylarına daha fazla ücret ödenecekti. Üstelik her alınan ilaç için kutu başına 1 TL daha fazla ödenecekti.

 "GÜNCELLEME" SÖZÜNE AÇIKLIK GETİRDİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV artışlarının ardından yaptığı 'zam değil güncelleme' sözlerine açıklık getirdi. Konuşmasında sadece tütün ürünlerindeki maktu vergi ve alkollü içeceklerdeki artış için güncelleme kelimesini kullandığını söyleyen Şimşek, "biz diğerleri için açık açık vergi artışı lafını kullandık. Sanki zamları gizliyormuş gibi güncelleme kelimesini kullandığım iddiaları beni çok üzdü. Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek söz konusu" dedi.

Hükümetin "zam atağı" bununla da bitmedi. Ankara'dan gelen acı haber bugün yine adeta "vatandaşı salladı." Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu kez de çeşitli ürünlere yüzde 10.2'lik zam yapılacağını açıkladı. Tabi bunun adı zam değil, Bakan Şimşek'e göre 'yeniden değerleme'ydi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yüzde 10.2 olarak açıkladığı yeniden değerleme oranı, 'yeni güncellemelerin' kapıda olduğunu gösteriyor. Bu aynı zamanda 2012'de trafik cezaları, pasaport, ehliyet ve noter harçları gibi birçok kalemde yüzde 10.2'lik vergi artışı yapılacağı anlamına geliyor. Bu oranın 5.5 milyar liralık ÖTV artışının üstüne gelmesi, birçok alanda yeni zamlara da kapıyı açıyor.

EKİM AYINDA BELİRLENİYOR

Vergi Usul Kanunu'nda yeniden değerleme oranı, "Yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre TÜİK tarafından tespit ve ilan edilen ÜFE endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığı'nca Resmi Gazete ile ilan edilir" şeklinde tanımlanıyor. Bakanlar Kurulu'nun bu suretle tespit edilen had ve miktarları yarısına kadar artırmaya veya indirmeye, nispi hadleri ise iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirme yetkisi bulunuyor.

HÜKÜMET YETKİYİ KULLANAMADI

2010'da Maliye Bakanlığı'nca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden üretici fiyat endeksi, ekim ayı sonunda, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7.71 oranında artış göstermişti. Ancak Bakanlar Kurulu, geçen yılki motorlu taşıtlar vergisi düzenlemeleri hariç, uzun yıllardır bu yetkiyi kullanmadı. 2009 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 2.2 olarak belirlenmesi sonrasında, sadece 2010'un vergi düzenlemeleri sırasında bu yetki çerçevesinde motorlu taşıtlar vergisindeki artış yüzde 3.3 olarak belirlendi.

KIRMIZI IŞIKTA GEÇENE 15 TL DAHA FAZLA ÖDEYECEK 

Mehmet Şimşek'i açıkladığı oran ışığında, zam hayatımıza şu örneklerle yansıyacak:

Halen 83 lira olan A, F, H sınıfı ehliyet harcı 91.3 liraya, B sınıfı ehliyet harcı ise 278 liraya çıkıyor.

Kırmızı ışıkta geçtiği için 140 lira ödeyen bir vatandaş, 1 Ocak 2012'den itibaren 155 lira ceza ödeyecek.

Sulh mahkemelerinde, icra tetkik mercilerine başvuru harcı 8.60 liradan 9.50 liraya; asliye mahkemeleri ve idare mahkemelerine başvuru ise 18.40 liradan 20 liraya yükselecek.

2011'de 2 bin 338 lira olan 5 yıllık silah ruhsatı taşıma harcı 2 bin 575 liraya, silah bulundurma ruhsat harcı ise 748 liradan yaklaşık 823 liraya yükselecek.

Bu yıl alkollü araç kullandığı için yakalananlar 590 lira ceza öderken, yeni yılda bu tutar 600 liranın üstüne çıkacak.

Hız sınırlarını yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar aşanlara verilen 140 liralık ceza de 2012'de yaklaşık 150 liraya yükselecek.