BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Yahudilikle budizmi birleştirdiler

Yahudilikle Uzakdoğu öğretisi Budizm birleşince adı JUBU oldu. ABD'de 3 milyon JUBU olduğu sanılıyor.

Abone ol

Amerikan Yahudileri arasında Uzak Doğu’nun Buddha ve Zen öğretisi hızla yayılıyor. Bu yeni dinin adı, “Judaism” ile “Buddhism” sözcüklerinden türetilmiş, JUBU olarak literatüre geçti. Jubu’ya bağlananların sayısı şimdiden 3 milyona ulaştı.

Ortadoğu kökenli kitabî din Yahudilikle, Uzakdoğu öğretisi Budizm ABD’de birleşti. On yıl kadar önce, ilk kez California Eyaleti’ndeki San Francisco Kenti’nde başlayan amalgam din-öğretisi hızla taraftar topluyor. ABD’de sayılarının, şimdiden 3 milyonu aştığı savlandı.

Jubu’ya, özellikle aydın, eğitimli ve orta yaş dönemini geçiren Yahudilerin eğilim gösterdiği açıklandı. Jubu taraftarı Yahudi hahamlar Budist rahiplerden öğrendiklerini, “Yoga Evi” benzeri mekânlarda dindaşlarına vaaz edip sonra “meditasyon” yaptırıyorlar. Jubu’ya bağlanan Yahudilerin ortak görüşüyse, bu yolla “yahudiliği, kabala ve hasetik anlayışı” daha iyi kavradıkları yönünde birleşiyor. Böylece ana dinlerini bırakmadan, bir yandan Budist oluyorlar.

Öte yandan, Jubu’nun salt Yahudi olarak doğmuş bulunanlara açık olması kuralı, aslında Budizm ve Zen öğretileriyle çeliştiğinden, bu yeni karışımın bir “dinsel reform” geçirmeye gereksinmesi olduğu ileri sürüldü. Budistler dindar ya da dinsiz her türden insana kapılarını açık tutarken, Jubu’ların kapalı bir cemaat gibi ibadet ve yoga yaptıkları biliniyor. Jubu’nun Zen-Hahamı olan Davıd Gottlieb’in vaaza başlarken, “Yahudilik acı çekmeyi öğretir, Budizm ve Zen ise acıdan kurtulmayı gösterir” diye Jubu’yu tanıtması dikkati çekiyor.

Bu arada, Hollywood kökenli sinema ve oyunculuk dünyasından dedikodular veren kimi köşe yazarlarına göre, aralarında Sharon Stone’nun da bulunduğu çok sayıda aktör ve aktristin Jubu’ya merak saldığı öğrenildi. “Temel İçgüdü” adlı fırtınalar koparmış filmin seksi kadın oyuncusu Sharon Stone’un arka planda anlatıcı-seslendirici olarak bulunduğu, “İnanç Değişti, İman Belirdi” adlı Jubu’yu tanıtan bir belgesel, Oskar dağıtımında en iyi film ödülü almıştı. Film Akademisi Ödülü olan Oskar’ın ardında, çok sayıda Yahudi yönetmen ve yapımcı bulunuyor.

Açık Gazete