BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,76
ALTIN 2.964,81
HABER /  GÜNCEL

Yağmurlar bitti şimdi de kavrulacağız

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının hafta boyunca artarak mevsim normalleri üzerine çıkacağı konusunda uyardı.

Abone ol

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının hafta boyunca artarak mevsim normalleri üzerinde seyredeceğini bildirdi.

Yapılan yazılı bilgilendirmede, yurdun özellikle kuzey ve iç kesimlerinde bir süredir etkili olan yağışlı sitemin, bu haftanın ilk yarısında da kuzeydoğu kesimlerde aralıklarla sağanak yağış geçişlerinin görüleceği, yurdun diğer bölgelerinde ise havanın az bulutlu ve açık geçeceğinin tahmin edildiği ifade edildi.

BU İLLERDE 40 DERECENİN ÜSTÜNE ÇIKACAK

Hava sıcaklığının her gün artış göstererek, bu hafta ortasından itibaren mevsim normallerinin üzerine çıkacağı belirtilen açıklamada, “En yüksek hava sıcaklığının bu hafta Ankara’da 35, İstanbul’da 33, Samsun, Trabzon ve Erzurum’da 29, Sakarya, Bursa ve İzmir’de 38, Aydın, Manisa, Balıkesir, Antalya, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 40 derece ve üzerine çıkacağı beklenmektedir. Bu hafta beklenen ani sıcaklık artışının neden olabileceği olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları tavsiye olunur.” denildi.

GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT

Aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlık olarak tanımlanan güneş çarpması, hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebiliyor. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (yüzde 70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynuyor. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikeli. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınları. Türkiye’de genellikle yaz ayları ve gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlar olarak gösteriyor. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler ise sıcak ve nemli deniz sahilleri.

GÜNEŞ ÇARPMASI BELİRTİLERİ

Uzun süre güneş altında kalınmış ise hastanın ateşinin 39-41 dereceye kadar çıkması, davranış, anlama ve algılama bozuklukları, kalp atışlarındaki düzensizlik, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi durumlar güneş çarpmasına işaret eder.

NASIL KORUNMALI?

Güneş çarpmasından korunmak için tavsiyelere uymak gerekiyor: Meteoroloji’den sıcak ve UV (ultraviyole) ışınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı, aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalı, ince, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalı, imkanlar ölçüsünde sık duş alınmalı, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmeli.