Yağışlar, geçmiş yıllarda kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan Balıkesirli üreticilerin de yüzünü güldürdü.
Abone ol Balıkesir'de, 4 gündür devam eden yağışlar barajlardaki doluluk oranlarını artırırken, geçmiş yıllarda kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan üreticilerin de yüzünü güldürdü.Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ocak ayı yağış ortalaması metre kareye 60-70 kilogram olan Balıkesir'de, son 4 günde metre kareye 80 kilogram yağış düştü.
Yağışların kısa süre sonra bölgedeki etkisini azaltmasının beklendiğini ifade eden yetkililer, 3-6 Ocak tarihlerinde kaydedilen yağış miktarının son yılların en iyi ortalaması olduğunu söylediler.
DSİ 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk seviyesinin yüzde 3 oranında arttığını vurguladı.
Çaygören Barajı'nda yüzde 17, İkizcetepeler Barajı'nda yüzde 32, Sarıbeyler Barajı'nda yüzde 29, Gönen Barajı'nda yüzde 42, Manyas Barajı'nda yüzde 36'ya ulaşan doluluk oranlarının yakalandığına değinen Durukan, ''yağışlar böyle devam ederse ilimizdeki tüm baraj ve göletlerimizdeki doluluk oranları yeterli seviyeye ulaşır. Ancak iyi bir kar yağışının daha olumlu etkisi olur'' dedi.
'ÜRETİCİLERE CAN SUYU OLDU
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ise mevsim normallerinin üzerinde görülen yağışın üreticiler için adeta ''Can suyu'' olduğunu söyledi.
Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle ürün rekoltelerinde önemli düşüşler yaşandığını dile getiren Sözat, 4-5 yıldır hasret kaldıkları yağışın toprakla buluşmasının 2009'un ''bereket yılı'' olacağının habercisi olduğunu belirtti.
Yağışın dolu veya sağnak şeklinde düşmemesinin üreticilerde çifte sevinç yarattığına işaret eden Sözat, ''tarım alanları şu anda doyum noktasına geldi, kuruyan kuyular doldu. Allah yüzümüze gülüyor. 2009 bereketli bir yıl olacak. Ürünümüze iyi fiyat verilirse yüzümüz daha da gülecek'' diye konuştu.
Sözat, kuraklık ve ürün rekoltesinde yaşanan düşüş nedeniyle çiftçilerin ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Çiftçilerimize borcuna, harcına bakılmaksızın gübre teşviği sağlanmalı. Hep bankalar kurtarılmasın. Biraz da çiftçiler kurtarılsın. Sanayicimizin, tüccarımızın sıfır faizli kredilerle desteklenmesinden memnun oluyoruz ama, çiftçilerimizin de ekonomimizin bir parçası olduğunun unutulmamasını istiyoruz.''