Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz AtabayDidim Turist Profili Araştırması sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Abone olDidim Turizm Derneği, yaklaşık 2 ay önce başladığı ve geçtiğimiz günlerde tamamladığı ve hedef grubu olarak ilçeye tatile gelen yabancı turistlerin seçildiği anketin sonuçlarını basına açıkladı.
Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay bu anketle ve sonuçlarıyla ilgili olarak Didim’de var olan bir eksikliğin giderildiğini söyledi. Atabay, yabancılara yönelik yapılan bu anketin Prof. Dr. Nihat Erdoğan tarafından hazırlandığını ve bilimsel bir çalışmaya dayandığını ifade etti.
Anketin Didim ve çevresinde yabancı müşterilerle çalışan tüm otellere gidilerek yüz yüze yapıldığını kaydeden Atabay “2 anketör arkadaş ve dernek çalışanımız Feride Hanımın destekleriyle bu anket tamamlandı. Çok zor bir çalışma oldu; Yaş, Eğitim durumu, medeni hali, kaldıkları otel ve Didim’le ilgili birçok konuda veriler elde edildi. İlk kez İlçemizde bu çalışma yapıldı. Gelecekte yapılacak olan çalışmalara ışık tutacak bir çalışma oldu ve aklımızdan geçirdiğimiz, hep söylediğimiz söylemler bu anketle birlikte gerçekliğini yitirdi. Örneğin Didim’i ucuz bir yer olarak söylenirdi ama anket verileri bu durumu yansıtmıyor” şeklinde konuştu.
“EN FAZLA 36-50 YAŞ GRUBU DİDİM’İ TERCİH EDİYOR.”
Atabay basın toplantısında anket sonucunda ortaya çıkan verilerle ilgili de değerlendirmelerde bulunurken sözlerini şöyle sürdürdü; “Araştırmaya katılan turistlerin milliyetlerine göre dağılımları incelendiğinde ilk sırada büyük bir yüzdeyle, yüzde 81, İngiltere gelmektedir. Sırasıyla Galler, İskoçya, Polonya, Fransa takip etmektedir. Bu sıralamaya bakarak Didim’in Birleşik Krallıktan dört farklı bölgenin pazarına hitap ettiği görülmüştür. Turistlerin yaş durumuna bakıldığında Didim’i en çok 36-50 yaş grubundaki turistlerin tercih ettiği ve bu gurup anketi cevaplayan turistlerin yüzde 50’sini oluşturmaktadır. 51 – 70 yaş grubundaki kişilerin sayısının yüzde 19,09’luk bir dilimi oluşturduğu görülmektedir. 25 yaş ve altı olan yaş grubunun ise çok düşük olduğu görülmektedir. Demografik sonuçlara bakarak orta yaş ve üzeri yaş grubunun beklentilerine yönelik etkinliklere ve hizmetlere ağırlık veren turistik ürünlerin sunumunu yararlı ve çekici olacağı görülmektedir. Yine Didim’e gelen turistlerin yarıdan fazlası yüzde 57 ortaokul, lise mezunu kişilerdir. Turistlerin büyük bölümü aktif olarak çalışmakta olup, meslek gruplarına göre ilk sırada işçiler ‘(yüzde 28,40) yer almaktadır. Memurlar (yüzde 17,28) izlemektedir. Emeklilerin sayısı çok düşük (yüzde 4,94)iken, çalışmayanların sayısı (yüzde 8,23) emeklilerden fazladır” dedi.
“HER ŞEY DAHİL, TURİSTİ ESNAFTA UZAK TUTUYOR”
Atabay, yabancıların Didim’i acenteler aracılığıyla tanıdığını kaydederek, “İlçemizle ilgili bilgi kaynaklarına erişiminde ilk sırada seyahat acenteleri ve ikinci sırada internet yer almaktadır. Turistlerin yüzde 11’i eş-dost tavsiyesi ile bilgi edinmişlerdir. Bununla birlikte turistlerin büyük bölümü (yüzde 43) tatillerini tur operatörleri ve seyahat acenteleri vasıtasıyla gerçekleştirmişlerdir. Bu durum Didim’de paket tur ağırlıklı kitlesel turizmin yoğun olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bireysel olarak tatillerini organize eden turistlerin de tur operatörlerince sağlanan ulaşım imkanları ile Didim’e geldikleri belirlenmiştir” dedi.
Turistlerin gözünde Didim’in ucuz bir yer olmadığını da kaydeden Atabay “Turistlerin Didim’e geliş amaçlarında bölge insanının misafirperverliğinin yanında deniz, kum, güneş üçlüsüne dayalı tatil anlayışı hakimdir. Didim destinasyonunun pazarlanmasında rakip ülkelere göre rekabet üstünlüğü sağlanabilmesi için sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel çekicilikler ön plana çıkarılmalıdır. Didim’in ucuz bir yer olarak algılanmadığı, tercih sıralamasında ‘’Didim ucuz bir yerdir’’ önermesine katılmadıkları görülmüştür. Turistlerin konakladıkları tesis türleri içinde 5 yıldızlı oteller çok yüksek bir orana sahiptir. Bu otellerin ‘her şey dahil sistemi’ ile çalıştığı görülmektedir. Ayrıca Didim genelinde az sayıda apart otel olmasına rağmen görüşmelerin yapıldığı apart otellerden memnuniyetin çok yüksek olduğu görülmektedir. Bununla birlikte 3 yıldızlı otellerin çok az tercih edildiği, tercih edilen 3 yıldızlı otellerin ise her şey dahil sistemiyle çalıştığı görülmektedir. Buradan yola çıkarak her şey dahil sistemiyle çalışmayan otellere yönelik talebin düştüğü görülmüştür. Seyahat acenteleri vasıtasıyla gelen turistlerin her şey dahil sisteminde konaklama yapmaları turistin işletme dışında yerel halk, esnaf ve diğer işletmelerle olan ekonomik ve sosyo - kültürel ilişkilerini azaltmıştır. Apart otellerde ise turistin daha çok dışarı çıktığı çevre restoranlarda yemek yediği ve destinasyonu daha yakından tanıdığı görülmüştür. Turistler konakladıkları tesislerle ilgili değerlendirmelerinde kaldıkları tesislerin güvenli, personelin konuksever ve tesislerin temiz olduğu yönündeki önermelere yüksek katılım göstermişlerdir. Bununla birlikte “hizmet ve yiyecek kalitesi yüksektir” önermesine ise katılmadıkları görülmüştür. Araştırma kapsamındaki tesislerin büyük bölümünün her şey dahil sistemiyle çalışması ve Didim’e gelen turistlerin gelir düzeylerinin düşük oluşu ve tesislerde verilen hizmet kalitesini de düşürmektedir. Her şey dahil sistemini uygulayan işletmelere gelir düzeyi yüksek turist kesimini çekebilmek ve hizmet kalitesini yükseltebilmek için bu sistemin uygulanmasında belirli standartlar getirilebilir ve bunun yanında yarım pansiyon ve diğer konaklama şekilleri teşvik edilebilir” dedi.
“ŞEHİR İÇİ ULAŞIMINDA MEMNUNİYET
Turistlerin şehir içi ulaşımından memnun kaldığını ortaya çıktığını beliren Atabay çevre temizliğinden memnun olunmadığını ortaya çıktığını söyledi; Atabay, “Yerel hizmetlerden memnuniyetle ilgili önermelerde şehir içi ulaşımı gerçekleştiren minibüslerin yayılım ve sıklığıyla ilgili memnuniyet derecesinin yüksek olduğu görülmüştür. Buna karşılık çevre temizliğiyle ilgili önermeye katılmadıkları görülmüştür” diye konuştu.