Yabancı bir grup Türkiye'de banka satın almak için kolları sıvadı. Peki adı geçen bankalar ne dedi?
Abone olHSBC Genel Müdür Yardımcısı Kervancı, yabancı bir bankanın Türkiye'de banka satın almak için kendilerini yetkilendirdiğini açıkladı. Adı geçen Şekerbank ve Tekstilbank söylentiyi yalanladı.
HSBC Küresel ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Selim Kervancı, Türk bankacılık sektöründe yeni bir ortaklıkla ilgili yürüttükleri bir işlem olduğunu belirterek, halka açık olmayan yabancı bir banka tarafından yetkilendirildiklerini söyledi.Kervancı'nın Reuters'a yaptığı bu açıklamanın ardından Şekerbank ve Tekstilbank hisselerinde hareketlilik yaşandı. Şekerbank hisseleri yüzde 6, Tekstilbank hisseleri ise yüzde 8 primli işlem gördü. Ancak her iki banka yaptıkları yazılı açıklamalarla satışla ilgilerinin olmadığını duyurdu.
Yatırım çevrelerinde hedefte olduğu konuşulan bir başka banka olan Bank Asya ise yaptığı açıklamada, "Söz konusu habere ilişkin tarafımızca herhangi bir yorum yapılması uygun görülmemektedir" ifadesini kullandı.
HSBC'nin etkin olduğu piyasalara bakıldığında ve son yıllarda Türkiye'de bankacılık sektöründe yer almak isteyen yatırımcılar incelendiğinde bankaya yetki veren alıcının kimliği konusunda Körfez ülkelerindeki yatırımcılar öne çıkıyor.
Milliyet'in haberine göre, Araplar, gerek fon olarak gerek de banka statüsünde Ak Parti iktidarı döneminde Türkiye bankacılık sektörüne ilgilerini açık bir şekilde gösterdiler. İki yıl önce Türkiye'de bir konferansa katılan Arap Bankalar Birliği'nin (UAB) Başkanı Adnan Ahmad Yousif, Türkiye'de banka almak için ikili görüşmeler yürütüldüğünü belirtmişti.
Arap yatırımcıların Türk bankacılık sektörüne olan ilgileri Adnan Yousif'in bu açıklamasının ötesinde büyük hisse devirlerinde de gündeme geldi. General Electric'in (GE) Garanti Bankası'ndaki hisselerini satma kararından sonra Körfez sermayeli fonlar Garanti hisselerine ilgi göstermişti. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaları yine bankacılık kurumlarının satın almasını tercih ettikleri yönünde açıklamalar yapmış, yatırım fonu şeklinde gelecek alıcıların denetlenmesinin zor olacağını belirterek yatırım fonlarının sermayedar olarak bankacılık sektörüne girmelerine izin vermeyeceklerini açıklamıştı.
Şu an Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nda (TMSF) olan ve dört kez ihaleye çıkarılan ancak satılamayan Uzanların eski bankası Adabank'a da Arap sermayeli pek çok banka talip olmuştu. Bunlar içinde en çok, Kuveytli The International Investor Company öne çıkmıştı.
GÖKTAN: SATIŞ İÇİN GÖRÜŞME PLANIMIZ YOK
Şekerbank Genel Müdürü Hasan Basri Göktan, bankanın satışı konusunda herhangi bir banka ile görüşmelerinin olmadığını, açıklamayı yapan bir aracı kurumun analisti hakkında şikayetçi olacaklarını söyledi. Göktan, "Bu açıklamaları sorumsuz ve spekülatif buluyorum. Daha sorumlu ve dikkatli konuşmalılar. Biz halka açık bir bankayız" dedi.
Şekerbank Haziran 2010'da, BTA Securities JSC ile Kazakistan Hükümeti Varlık Fonu "Samruk Kazyna", Şekerbank T.A.Ş. hisseleri için yönetim devir anlaşması imzaladığını açıklamıştı. Anlaşmaya göre BTA Securities JSC sahip olduğu 169.893.540 adet hissesini, Kazakistan Hükümeti Varlık Fonu-Samruk Kazyna'nın yönetimine devretti