BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,40
ALTIN 3.015,23
HABER /  EKONOMİ

Yabancılar tershane için tetikte bekliyor

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, yabancı yatırımcıların sektöre ilgisinin arttığını ve Türkiye’de tersane yatırımı yapabileceklerini söyledi

Abone ol
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, yabancı yatırımcıların sektöre ilgisinin arttığını ve Türkiye’de tersane yatırımı yapabileceklerini söyledi

Türk gemi inşa sanayiinin parlayan yıldızlardan olduğunu ifade eden Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Sekreteri Süheyl Demirtaş, sektördeki büyümenin yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisini artırdığını ifade etti. Dünya Aysel Yücel'in haberine göre Demirtaş, yabancı yatırımcıların Türkiye’de tersane yatırımı yapabileceklerini söyledi. Sektörün büyümesi ve kurumsallaşması için yabancı oyuncuların Türkiye pazarına girmesinin büyük önem taşıdığını belirten Demirtaş, büyümeye paralel yabancı yatırımcı ilgisinin devlet nezdinde gerçekleştirilecek teşvik edici düzenlemelerle ivme kazanacağını vurguladı.

Türkiye’deki bürokrasinin yabancı yatırımcıların sektöre yönelik yatırım planlarını yavaşlattığını dile getiren Süheyl Demirtaş, Tuzla’daki tersanelerin Milli Emlak tarafından 49 yıllığına kiralandığını hatırlatarak, “Tuzla tersaneler bölgesi açısından önümüzde yaklaşık 20 yıllık bir süreç var. Tersaneler büyük rakamlarla ifade edilen yatırımlar. Bu noktada yatırımcının önünü görmesi lazım. Kimse kısa veya limitli süre için bu yatırımı yapmak istemez” diye konuştu.

Kiralama süresinin 49 yıl daha uzatılmasının yatırımcının kaygısını gidereceğini vurgulayan Demirtaş, “Bu sürenin uzaltılmasında devletin kaybı olmayacak. Yabancı yatırımcının Türk gemi inşa sektörüne gelmesi ekonomiye de büyük katkı sağlayacak” dedi.

Yeni siparişler hızla artıyor

Gemi inşa fuarlarının en önemlilerinden biri olan SMM İstanbul’da DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Süheyl Demirtaş, gemi inşa sektöründe yeni siparişlerin hızlandığına dikkat çekti. Gemi inşada en büyük alıcıların Avrupalı armatörler olduğunu ifade eden Demirtaş, “Şu anda Avrupa krizden çıkışın emarelerini veriyor. ABD çıktı. Kore’ye, Japonya’ya ve Çin’e ciddi siparişler veriliyor. Dünyanın önde gelen tersanelerinde doluluk oranı önemli oranda arttı. Krizde siparişleri iptal etmeyen Çin de elindeki stokları tüketti” dedi. Demirtaş, dünya ticaretinde olumlu bir gidişat olduğunu belirterek, bu durumun hem yeni inşaya hem de navlunlara önümüzdeki dönemde olumlu yansıyacağını kaydetti Baltık Kuru Yük Endeksi’nin (BDI) 2013’te 2 bin puanlara kadar çıktığını hatırlatan Demirtaş, navlunlardaki artışın önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngördüklerini ifade etti.

Gemi inşanın çıkışı ‘off shore’da

Küresel ekonomik krizin yoğun yaşandığı yıllarda bakım onarıma yönelen Türk tersanelerinin bu alanda dünyada önemli bir noktaya geldiğinin altını çizen Demirtaş, yeni inşada ise daha güçlü referanslara ihtiyaç olduğunu belirtti. Savunma sanayii ve özel amaçlı tekne inşasında Türkiye’nin önemli referansları olduğunu anlatan Demirtaş, Türk tersanelerinin dünya gemi inşa alanında yeni büyüme alanı olan ‘off shore’a yönelmesi gerektiğini vurguladı. Off shore sektöründe büyük bir potansiyel olduğunu ve kazançların çok yüksek olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Türkiye kendi off shore filosunu oluşturabilirse bu bütün dünyada büyük bir referans olur ve sektördeki büyüme hız kazanır” dedi.

Gemi inşa sanayinin offshore pastasından pay alabilmesi için GİSBİR olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı TPAO’nun bir off shore filosu oluşturulması önerilerinin olduğunu belirten demirtaş, şöyle konuştu: “Burada, Brezilya’daki PETROBRAS ve TRANSPETRO arasındaki ilişki örnek alınarak bir off shore şirketi kurulabilir ve Türk tersaneleri bu filoya platformlar, platform destek gemileri inşa edilebilir. Bu projeleri hayata geçirebilmek ve gerekli know how desteğini sağlayabilmek için bu konuda dünyada söz sahibi firmalarla verimli bir ortaklık geliştirilebilir. Böylece TPAO’nun Transpetro benzeri bir şirket bünyesinde deyim yerindeyse off shore makine parkı oluşturulacak. Bu filo, Enerji Bakanlığı’nın bölgemizdeki off shore faaliyetlerinde kullanılabilecek ve gerektiğinde kiralanabilecek.”

Denizcilik sektörünün dünya devleri SMM İstanbul'da buluştu

Yaklaşık 50 bin ziyaretçisi ve 2 binin üzerinde katılımcı firması ile dünyanın en büyük gemi inşa sanayi fuarlarından biri olan Hamburg SMM tarafından bu yıl 3 kez organize edilen Hamburg SMM İstanbul, 26 – 27 Şubat tarihleri arasında İstanbul Green Park Pendik Otel’de gerçekleşti. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) desteği ile gerçekleşen fuarda dünyanın önde gelen gemi inşa temsilcileri bir araya geldi. İki gün boyunca iki ayrı zirvenin gerçekleştiği fuarda Türk gemi İnşa Sanayi’nin 'Work Boat' üretiminde ve ihracatında dünya pazarındaki yeri ve önemi tartışıldı. Zirvenin en önemli konu başlıklarından biri mega yat oldu. Türk Mega Yat Forumu’nda dünya starlarının kullandığı Mega yatları tasarlayan ve üreten Türk mühendisler söz aldı. Yat sektörü temsilcileri, Türkiye'nin mega yat üretiminde dünya sıralaması, hedef pazarlar ve üretim kalitesi hakkında bilgi verdi.