14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı ve 16. Uluslararası İş Forumu (IBF) için Türkiye'ye gelen yabancı iş adamları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı yemekte bir araya geldi.
Abone olMÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ''Hoşgeldiniz Yemeği''nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyada ekonomilerin globalleştiği ama bir takım politikaların da ulusallaştığı bir süreç yaşandığını belirtti.
Dünyada bütün tehdit ve fırsatların birleştirildiği bir ortam oluştuğunu ifade eden Yıldız, ''Tabiiki büyüme en sihirli kelimelerden bir tanesi. Dünyadaki ekonomiler özel sektörün eliyle büyümeyi tercih ettiler. Bizler global krizin tehditlerine rağmen, siyasi istikrarın, sürdürülebilir siyasi istikrarın ışığı altında, büyümeye devam ediyoruz'' dedi.
Enerji sektörünün Türkiye büyümesinin ortalama hızının hemen hemen iki katı hızla büyüdüğüne dikkati çeken Yıldız, ''Ama her zaman söylüyorum; hiç bir sektörün mutlak değer büyüklüğü, siyasi istikrarın büyüklüğü kadar önemli değil. Bölgemizde siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerin, ekonomik yansımalarının etkilerini bütün yönleriyle beraber görüyoruz'' ifadelerini kullandı.
Büyümeye, sıhhatli büyümeye devam edeceklerini ve bunu da özel sektör eliyle yapmaya devam edeceklerini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
''Türkiye hala, bütün bu dost ve kardeş ülkelerle beraber güçlerini birleştirerek önemli bir atılım yapmaya devam ediyor. Çünkü yurt içindeki tasarruf miktarımız bizim büyüme hızımızın altında. O yüzden güçlerimizi birleştireceğiz, sermayelerimizi birleştirieceğiz ve bütün bu atılımları hep beraber yapıyor olacağız.''
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da, İslam iş dünyasının en büyük buluşmalarından birini daha gerçekleştirmek üzere olduklarını belirterek, ''Bu yıl, forumumuza 86 ülkeden 5 bin yabancı iş adamı ve karar merciinde bulunan birçok bürokrat katılacak'' dedi.
1995'te ilki düzenlenen Uluslararası İş Forumu'nun, İslam iş alemini ekonomik ve sosyal alanlarda bir araya getirme konusunda önemli bir misyon üstlendiğini belirten Olpak, yarın 16'ıncısı gerçekleştirilecek organizasyona gösterilen teveccühün, İslam ülkelerinin birlik ve beraberlikten duyduğu hoşnutluğun en açık ifadesi olduğunu kaydetti.
Olpak, bu işbirliğinin özlemiyle, iş adamları olarak, ülkelerin hep birlikte kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla, her yıl kilometrelerce yol kat ettiklerine işaret ederek, ''Kıtaları aşıyor, tanışıyor, dostluğumuzu ilerletiyor, ticaret yapıyor, yeni ortaklıklar kuruyoruz. Çünkü bizler, sahip olduğumuz müteşebbis ruhla, sadece devlet politikalarıyla yetinmiyor, özel sektör olarak büyük atılımlar yapıyoruz'' dedi.
MÜSİAD'ın, yurt içinde yaptığı faaliyetleri kısa bir sürede uluslararası platforma taşımayı başardığını anlatan Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''MÜSİAD; inanmış, azimli ve şuurlu bir şekilde hareket edildiğinde, bir sivil toplum kuruluşunun, neler yapmaya muktedir olduğunu ispatlamıştır. Kökleri batıdaki örneklerinden çok daha önceye, İslam kültür ve geleneğinin en soylu örneklerinden biri olan Vakıf Medeniyeti'ne dayanan STK'ların günümüzde üstlendikleri büyük roller ortada. Fakat ne yazık ki ülkelerarası birliktelik ve beraberlik şuurunu hayata geçirmeyi görev edinen benzer kuruluşların hem Türkiye'de hem de dünyada dikkat çeken azlığı, MÜSİAD'ın varlığının, üstlendiği misyonun, bu misyon uğruna harcadığı çabanın ne denli kritik bir önem taşıdığını net olarak ortaya koymaktadır.''
İslam ülkelerinin mevcut sorunlarına çözümler sunmayı amaçlayan ve her yıl ayrı bir tema üzerinde duran IBF'te bu yıl, ''Ekonomide ve Siyasette Yükselme Zamanı''nın tartışılacağını vurgulayan Olpak, ''Bugünü değil, yarının nasıl daha iyi şekillenebileceğini konuşacağız. Bu buluşma sayesinde, ülkelerimizden birbirimize yepyeni haberler sunacak, bilgilerimizi, tecrübelerimizi paylaşacağız'' diye konuştu.
Yemeğe ayrıca İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Murat Yalçıntaş, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Filistin, Türkmenistan, Mısır ekonomi bakanları ile çok sayıda iş adamı katıldı.