19 Temmuz itibarıyla başlayan sigara yasağı, yabancı basında ciddi bir tartışma konusu oldu...
Abone olUluslararası medya “Türkiye’de tütün yasağı: 4. Murat’ın zaferi”, “Bir Türk gibi sigara içmek sona erdi”, “Halkın yüzde 95′i yasağı destekliyor”, “Yasa, kökleri İslam’da olan hükümetin tütün ve içkiden duyduğu derin hoşnutsuzluk ile uyumlu” gibi ifadelerle Türkiye'deki sigara yasağını tartıştı.
Dünyanın en çok sigara içilen ülkelerinden biri olan Türkiye’de kahve ve lokantalarda da sigara yasağın yürürlüğe girmesi, yurt dışında ilgi uyandırdı. Gazetelerde yasak bu şekilde yer buldu:
LE MONDE (Fransa) “Türkiye’de tütün yasağı: 4. Murat’ın ölüm sonrası zaferi."
1623 ile 1640 yılları arasında imparatorluğun başında bulunan ve çok korkulan bir Osmanlı padişahı olan 4. Murat, herhalde mezarlığının derinliklerinde zaferinin tadını çıkartıyor.
EL PAİS (İspanya) “Bir Türk gibi sigara içmek sona erdi."
Sigara içenlerin sayısı açısından dünyanın 10’ncu ülkesi olan ve yetişkin erkeklerin yarısının kendilerini tiryaki ilan ettiği Türkiye’de bugünden itibaren tüm kahveler, bar ve lokantalarda bir sigara yakmak yasak oldu.
BBC (İngiltere) "Halk yasağı destekliyor."
Türkiye’de 20 milyondan fazla sigara içen var ama anketler, halkın yüzde 95′i yasağı desteklediğine işaret ediyor … Ancak İstanbul’daki BBC muhabiri, birçok Türk insanının, yasağı demokratik haklarının bir ihlali gibi gördüğünü söylüyor.
TIME (ABD) "Fransızlar yaptı. İtalyanlar yaptı. Şimdi tütün seven Türkiye de, dumansız saha olabileceği diye bahse girdi."
Türkiye, yeni yasal düzenlemeyi kabul etmesinin kısmi bir nedeni, ülkenin katılmayı hedeflediği AB kurallarını yerine getirmektir. Ancak yasa aynı zamanda, kökleri İslam’da olan hükümetin tütün ve içkiden duyduğu derin hoşnutsuzluk ile uyumlu. Erdoğan’ın hiç bir bakanı sigara içmiyor.
EURONEWS (AB) "Türk Başbakanı sigarayı terörizmle kıyasladı."
Bu ifadeler sert olabilir ancak Pazar günü gece yarısı itibaren yasayı ihlal edenler 32 euro tutarında bir ceza ile karşı karşıya. Türkiye çok önemli bir adım attı.