BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.953,47
HABER /  DÜNYA

Yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Olumsuz hava şartları nedeniyle yiyecek bulmakta sıkıntı çeken yaban hayvanları için 15 bölgede doğaya yem bırakıldı. <br/>Doğa Koruma ve Mi...

Abone ol

Olumsuz hava şartları nedeniyle yiyecek bulmakta sıkıntı çeken yaban hayvanları için 15 bölgede doğaya yem bırakıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sivil toplum örgütleri, okullar ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü olumsuz hava şartları nedeniyle yaban hayvanlarının yem bulmakta zorlandığı geçiş güzergahlarında 15 bölgede havadan helikopter aracılığıyla ve ormanlık alanlara inerek yemleme çalışması yaptı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, tabiatta yaban hayvanlarının kış yemlenmeleri için gerekli tabii ortamların mevcut olduğunu belirterek, erken ve geç dönemlerde ani bastıran kar yağışları ve kar örtüsünün çok üzün süre kaldığı bazı dönemlerde yaban hayvanlarının desteklenmesinin gerektiğini bildirdi. Aksi durumda tabiatta av durumunda olan otçul memeli ve kuşların avcı durumunda olan etçil memelilere yem olmasına sebebiyet verilebileceğine dikkat çekilerek, “Ayrıca etçil memelilerin yerleşim yerlerine yakın yerlerde yemlenmesi kurt, çakal, tilki gibi türlerin insan kaynaklı beslenme alışkanlığı edinerek yerleşim yerlerine inmelerine neden olabilir. Bu nedenle yemleme çalışmaları yapılırken bu hususlar göz önünde bulundurulmakta, sistematik bir yemleme yapılamamaktadır” denildi.
İl müdürlüklerinde stok halinde yemlerin tutulduğunu belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ihtiyaç halinde acil durumlarda gerekli yerlere yem takviyesi yapıldığını kaydetti. Bu yapılan çalışmalar kapsamında 2013-2014 kış dönemi için de 555 bin 66 kilogram yem ve yiyecek bırakılması için hazırlık yapıldığı, hava şartlarına göre belirtilen çerçevede yemleme yapılmak üzere hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

YEMLEME ÇALIŞMALARIYLA CAN VE MAL KAYBI ÖNLENİYOR
Ağır kış şartlarında aç kalan yırtıcı hayvanların yerleşim yerlerine yaklaşarak can ve mal kaybına sebep vermesinin önüne geçilerek, yiyecek bulmakta zorlanan memeli ve kuşların beslenmelerini takviye ederek hayatta kalmalarına destek sağlanıyor. Yemleme çalışmalarına halkın katılımını sağlayarak halkın yaban hayatı konusunda katkı ve bilinci artırılıyor.