BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Ya sev ya terket değişimi

AK Parti'de giden kadar hatta ondan da önemlisi yerine gelen isim... Neden Abdülkadir Aksu?

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL

ANKARA- Yolsuzluk iddiaları ve yıpranmışlıkların yanı sıra Başbakan Erdoğan’ın Fırat’tan vazgeçmesi ve yerine yine bir Kürt kökenli isim olan Abdulkadir Aksu’yu getirmesi, aslında başbakanın Kürt politikasının radikal bir değişikliğe uğradığın en somut kanıtı. İşte Ankara Kulislerindeki değerlendirmeler:


YA SEV YA TERKET!
 

Başbakan Erdoğan, Kürt
politikasında değişim sinyalini
Doğu ve Güneydoğu'ya yaptığı ziyarette protestolarla karşılaşınca vermişti. Kıyamet koparan o sözü bugünkü Aksu değişiminin de işaretiydi. Ne demişti Başbakan;

''Biz ne dedik? 'tek millet' dedik. Ne dedik? 'tek bayrak' dedik. Ne dedik? 'Tek vatan' dedik? Ne dedik? 'Tek devlet' dedik. Buna kim karşı çıkabilir yahu? Buna karşı çıkabilenin bu ülkede yeri yok. Buyursun istediği yere gitsin. Bundan daha normal şey ne olabilir...''

BAŞBAKAN BU KONUŞMA
İLE İLGİSİ YOK DİYOR...

Başbakan Erdoğan ise söylentilere istifanın hemen ardından yanıt verdi. Diyarbakır'daki konuşmasının Fırat'ın istifasına neden olmadığını söyleyen Erdoğan "Diyarbakır'daki konuşmamın etkisi yok" dedi.

"YA SEV YA TERKET" DEMEDİM

"Benim ağzımdan 'ya sev ya terk' diye bir ifade ne Van'da, ne Hakkari'de, ne de başka bir yerde duydunuz mu? 'Ya sev ya terk et' ifadesi bana ait değildir."


İKİSİ DE KÜRT KÖKENLİ AMA FARKLI

Fırat, daha radikal ve DTP’nin de oy aldığı radikal tabana yakın. Söylemleri, yaklaşımı, ilişkileri DTP, PKK ve Barzani etkisindeki tabana yönelik. Bu tabanı kontrol etmeye çalışan Fırat’ın, son olaylar sonrasında Erdoğan’ın desteğini yitirmesinde hiç de azımsanmayacak bir olasılık.

Fırat’ın parti içinde yakın ilişkide olduğu İhsan Aslan, İdris Naim Şahin, Nimet Çubukçu, Mehdi Eker gibi isimler başta doğu ve güneydoğu bölgesinden seçilen bir çok milletvekili var. 22 Temmuz seçimlerinde bu bölgede milletvekili listelerinin hazırlanmasında Fırat ve bu isimler çok etkili olmuşlardı.

BİR SÜREDİR SESSİZDİ

Oysa 3 Kasım seçimleri sırasında Diyarbakırlı Abdülkadir Aksu bölge listesinin yapılmasında etkiliydi. Aksu, parti içindeki gücüyle, hem listelerde etkili olmuş hem de kendisi İçişleri Bakanı olarak kabineye girmişti. Aksu, yakın arkadaşı olan Zeki Ergezen’i de bakanlık koltuğuna oturtmak için desteklemişti.

Ancak Fırat ve ekibinin parti içinde güçlenmesi ile, önce Zeki Ergezen ardından Abdulkadir Aksu koltuğunu kaybetti. Bir süredir sessiz olan Aksu, bugün Fırat’ın istifası ile AKP’nin ikinci adam koltuğuna oturdu.

SON OLAYLAR ETKİLEDİ


Başbakan Erdoğan’ın; son olaylar sırasında; 75 olarak bilinen bölge milletvekillerinin etkisiz kaldıklarını düşündüğü, AKP içinde dile getiriliyor. Başbakanın bölgeye yaptığı geziler sırasında olayların önlenmesi, gerilimin düşürülmesi, kepenklerin açtırılması gibi bir etkisi olmadığına inandığı Fırat ve Fırat’a yakın isimlere tepki duyduğu dile getirilen Başbakanın, Aksu’yu yeniden etkin konuma getirerek, fatura kestiği de ileri sürülüyor.

DTP İLE YEMEK FATURASI

Başbakanın bölgeye yaptıı son geziler öncesinde DTP'lilerle yemek yiyen Fırat'ın, gezi öncesi bölgenin nabzını düşerecek bu girişimlerinde başarısız olduğu da 'yemek boş çıktı, faturayı Fırat ödedi' şeklinde yorumlanıyor.

BU ADAMDAN KORKULUR 

Öyle böyle değil. AK Parti'yi sallıyor,
tek başına inanılmaz bir muhalefet
örneği sergiliyor. Önce Dişli'nin
kellesini aldı, şimdi de AKP'nin ağır
topu Fırat'ın... İstifanın ardından
medya ona ulaşmak için telefona
sarıldı.

HABERİN AYRINTILARI İÇİN
TIKLAYIN!

MERKEZ SAĞ İSİM

Abdulkadir Aksu, Fırat’ın aksine aslında merkez sağ siyasetçisi ve devlete daha yakın bir isim. Valilik, İçişleri bakanlığı gibi görevleri üstlenen ve devlet bürokrasisi ile iyi ilişkileri bulunan Aksu’nun, geleneksel sağ siyasetçi ve devletçi kimliği öne çıkıyor. Bu anlamda Kürt kökenli bir ismin yerine yine bir Kürt kökenli isim getirilmesinin; yerel seçimler öncesi bölgeye dönük radikal bir siyaset değişikliği yapıldığını gösteriyor. Aksu, devlete olduğu kadar bölgedeki aşiretlere, yerel siyasete ve kanaat önderlerine de yakın.

ILIMLI
Bu nedenle başbakanın bu hamlesinin; DTP tabanı yerine bölgedeki DTP ve PKK karşıtı Kürt tabana hitap etmek istediği şeklinde yorumlanıyor. Çünkü, Aksu radikal oyların dışında kalan tüm oyları alabilecek bir isim olarak değerlendiriliyor. Aksu’nun ılımlı yapısı, kavgacı olmaması, merkez sağ tabana sıcak gelen ismi ile bu oylara yakın olarak değerlendiriliyor.