Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki iç savaş Müslüman kesimin ülkeden göçüne sebep oluyor.
Abone olMerkezi ABD'de bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç savaş yüzünden tüm Müslüman nüfusun ülkeyi terk etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.
Yaklaşık 4.5 milyon kişinin yaşadığı üllede Müslümanlar nüfusun yüzde 15'ini oluşturuyor.
Geçen yılki darbenin ardından Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki çarpışmalar, ülkeyi felce uğrattı.
MÜSLÜMANLAR ÜLKEYİ BOŞALTIYOR
İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar Direktörü Peter Bouckaert, BBC'ye yaptığı açıklamada, bu hafta sonunda başkent Bangui'deki çatışmalarda en az 10 kişinin öldüğünü söyledi.
Bouckaert altı kişinin Müslüman milisler tarafından öldürülmesine misilleme olarak bir Müslüman'ın Bangui'de palayla öldürülmesine bizzat tanık olduğunu aktardı.
Savaş nedeniyle on binlerce Müslüman Kamerun ve Çad'a sığındı.
Bouckaert, "Şiddet nedeniyle önümüzdeki günler ya da haftalar içinde kalan Müslümanlar da Çad'a gidebilirler. Tamamen boşaltılmış Müslüman mahalleleri var. Buradaki evlerini yıkıp, Müslümanların izlerini siliyorlar" dedi.
MÜSLÜMAN DEVLET BAŞKANI İSTİFA ETMİŞTİ
Orta Afrika Cumhuriyeti geçen yıl Müslüman Seleka isyancılarının yönetimi ele geçirmesinden sonra kaos ortamına sürüklendi.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ilk Müslüman devlet başkanı olan darbe lideri Michel Djotodia, bölge ülkelerinin girişimiyle sağlanan barış süreci uyarınca istifa etmişti.
Ancak, Afrika'nın en yoksul ülkelerinden biri olan, eski Fransız sömürgesi Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç savaş durmadı.