BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,45
ALTIN 3.030,90
HABER /  DÜNYA

WP tutuklamaları eleştirdi

Amerikan Washington Post gazetesi, bugün yayımladığı başyazısında Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin tutuklanmasını eleştirdi.

Abone ol

"Türkiye'nin, Müslüman dünyasının öncü demokrasisi olma iddiasının tehlikede olduğunu" belirten yorumda  "Savcıların sunduğu kanıtların çoğu inandırıcı değil, hatta uydurma" denildi.

"Türkiye'nin demokrasi ve otoriterlik konusundaki Kötü Örneği"başlıklı yorumda, "Türkiye'nin, otoriterlikten çıkmakta olan Arap ülkeleri için model olarak gösterildiği bir dönemde, Müslüman dünyasının öncü demokrasisi olma iddiasının tehlikede olduğu" görüşü dile getirildi.
        
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bu durum, Türkiye'nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgelemektedir" şeklindeki sözlerine işaret edilen yazıda, "Cumhurbaşkanı'nın kamuoyu önünde kaygısını dile getirmesi, Türkiye'yi yurt içi ve yurt dışındaki eleştirenlerin tarif ettiği otoriter rejimden hala uzak olduğunu gösteriyor. Ancak yine de yanlış yöne ilerlediği açık" denildi.

'ERGENEKON SAVCILARI SINIRI AŞTI'

"Son tutuklamaların, liberal demokratik değerlere saldırının iyi bir örneği" olduğu belirtilen yazıda, "bazı generallerin, hakimlerin ve kesimlerin Ak Parti'yi demokratik olmayan yollarla iktidardan indirmek istediğinin şüphe götürmediği, ancak Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların da sınırı aştığına' dair çok sayıda işaret olduğu" ifade edildi.

Soruşturmada tutuklanan gazetecilerin hükümeti eleştiren haberler yaptığına dikkat çekilen yorumda, şu görüşlere yer verildi: "Savcıların sunduğu kanıtların çoğu inandırıcı değil, hatta uydurma. Gazeteciler davadaki zayıflıklara işaret ettikleri ya da çalışma arkadaşlarının tutuklanmasını protesto ettikleri zaman, soruşturmayı yürütenler bunu, onların da Ak Parti'yi devirme planına katıldıklarının kanıtı olarak görüyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşması iyi bir şey. Ama gerçek güç, medya baskınından rahatsız olmuş gibi görünmeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan."
        
Yazıda, "Erdoğan'ın, gazetecilerin gözaltına alınmasını sorgulayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone'yi 'Türkiye'yi tanımayan acemi büyükelçi' diye eleştirdiğine" dikkat çekilerek, "bunun yanlış bir niteleme olduğu ve Ricciardone'ye haklı olarak destek çıkan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, geçen hafta 'Obama yönetiminin Türkiye'deki gidişata dair kaygılarını' yinelediği" belirtildi.
        
Yazının sonunda, "Türkiye özgür medyadan ayrı görülemeyecek olan demokrasiyi uygulamaya son verirse, ne Arap devletleri ne de başka bir kesim Türkiye'yi yol gösterici ülke olarak kabul edecektir" ifadesine yer verildi.