WikiLeaks'ın yayımladığı belgelerin ardından zor günler yaşayan ABD Dışişleri Bakanı Clinton'un koltuğu tehlikede.
Abone olAmerikan basınında Clinton’ın bundan sonra görevini ne kadar başarılı yürütebileceği sorularak, “Büyük ihtimalle istifa etmeyecek ama diplomatların reputasyonlarını (itibar) koruyabilmenin tek yolu Clinton’ın kellesini vermek” yorumu yapıldı.
Wikileaks’in sızdırdığı belgeler herkesden çok Amerikan Dışişleri Bakanı hillary Clinton’u zor durumda bıraktı. Tüm dünyadaki Amerikan diplomatlarının “patronu” olan Clinton dün yaptığı açıklamada sızıntıyı şiddetle kınadığını vurguladı. Clinton, böyle bir olayın bir daha tekrarlanmaması için ABD olarak ellerinden geleni yapacaklarını da sözlerine ekledi. Ancak Amerikan basınında Clinton’un bundan sonraki süreçte görevini ne kadar başarılı yürütebileceği sorgulanmaya başladı.
Slate sitesinde yayınlanan Jack Shafer imzalı yorum yazısında “Clinton, taşkınlığını affedemeyen diplomatlarla iyi bir müzakereci olamayacak, onu affeden diplomatlar bile ona hep haddini aşan ABD’nin sembolü olarak görecek. Diplomasi reputasyon işi ve diğer diplomatların reputasyonlarını koruyabilmelerinin tek yolu onlara Clinton’un kellesini vermek” yorumunu yaptı.
The Nation dergisinin eski yayın yönetmeni David Corn ise Clinton’un büyük ihtimalle istifa etmeyeceğini söyledi, “Onun yerine casusluk yaptırılan diplomatlarla ilgili Kongre’ye açıklama yapmasını tercih ederim” dedi.
DNA TALEBİ DOĞRU ÇIKTI
Hillary Clinton’un bu kadar eleştirilmesinin nedeni Birleşmiş Milletler’de ve en az 33 ülkede çalışan diplomatlara yollanan bir belge... Altında Hillary Clinton’un imzasının bulunduğu mesajda Amerikalı diplomatlardan yabancı meslektaşlarıyla ilgili adres, kredi kartı numarası ve “biometrik “bilgiler” yani DNA örneği, parmak izi almaları isteniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Wikileaks belgelerinde belirtildiği üzere, “Amerikalı diplomatlara, yabancı liderlerin veya yetkililerin DNA’ları, biyometrik verileri gibi hassas şahsi bilgileri toplamaları yönünde gizli direktifler verildiğini” teyit ederken, bunun kaynağının bakanlık dışı olduğunu açıkladı. Bakanlık Sözcüsü P.J. Crowley, belgeler arasında bulunan bu direktifler konusunda, “Dışişleri Bakanlığı dışından gelen bir talep” dedi ve bunun diplomatları casus yapmadığını savundu. Sözcü, diğer hükümet organlarının, “istekler listesi” arasında, yabancı yetkililer hakkında bilgi edinilmesinin de olduğunu belirtti.
EN ZOR ZİYARET
Clinton bu tartışmaların ortasında dün Orta Asya turuna çıktı. Kazakistan’da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı zirvesine katılacak olan Clinton burada Rusya lideri Medvedev ve Almanya Başbakanı Merkel gibi ismi Wikileaks belgelerinde geçen politikacılarla bir araya gelecek. Clinton Kazakistan’dan sonra Kırgızistan ve Bahreyn’e gidecek. Amerikan Dışişleri Bakanlığı gezinin öneden planlandığını, Wikileaks sızıntılarıyla ilgisi olmadığını söyledi.