Sözde Ermeni Soykırımı iddiasının bu sene de ABD’de Obama tarafından "soykırım" olarak adlandırılmamasının ardından Türk Büyükelçiliği önü...
Abone olSözde Ermeni Soykırımı iddiasının bu sene de ABD’de Obama tarafından "soykırım" olarak adlandırılmamasının ardından Türk Büyükelçiliği önünde bir araya gelerek Türkiye’yi protesto eden Ermenilere, bölgede yaşayan birçok Türk bayrak ve pankartlarla karşılık verdi.
Gösteriye katılan Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Ergün Kırlıkovalı, yaptığı açıklamada, "Bugün gördünüz, karşı tarafa iki otobüsle 150 kadar Ermeni getirildi ve bunlar soykırım diye pankartlar taşıdılar. Halbuki bir olayın soykırım olabilmesi için uluslararası mahkemenin kararı lazım. Bu 1948 Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ne göre böyle ve bir karar yok. Mahkeme karar olmamasına rağmen bütün dünyaya soykırım diye yansıtıyorlar" ifadelerini kullandı.
Soykırım iddiasının siyasi bir iddia olduğuna ve defalarca ve çürütüldüğüne değinen Kırlıkovalı, Ermeni tarafının bu konudaki ısrarının negatif etkilerine dikkat çekerek, "Bu ısrar bizleri barışa, kardeşliğe götürmüyor. Tam tersi aramızdaki uçurumları açıyor çünkü ’soykırım’ dediğiniz anda Müslüman acılarını yok sayıyorsunuz demektir" dedi.
Kırlıkovalı, Ermeni tarafının 150 kişilik kalabalık bir ekiple gelmesine karşılık Türk tarafının daha düşük bir katılım sergilemesi konusunda ise gösterinin hafta içi okul günü esnasında gerçekleştirildiğine dikkat çekti ve serbest meslek sahiplerinin protestoya gelebildiğini belirtti. Kırlıkovalı, bunun yanılgıya sebebiyet vermemesi gerektiğini söyleyerek, "Bizim tarafta 30-40 kişi vardı ama bunların her biri gönüllü, inanarak gelmiş insanlardı. Halbuki karşıda gördünüz yaşları 10 ila 15 arası iki otobüs dolusu izci getirdiler. Yani bir okulu resmen kapatıp otobüslere doldurarak buraya getirdiler. Simdi hangisi daha inançlı sizce? Bakin ben California’dan 5 saat uçup isteyerek geldim. Karşıdaki zorla bir otobüse bindirilip buraya getiriliyor. Eline bir pankart tutuşturuluyor. Bence rakamlar sizi yanıltmasın, bizim taraf çok daha kuvvetliydi" dedi.
25 Nisan günü ATAA’nin her sene gerçekleştirdiği ve üç gün sürecek olan 33. ATAA Kongresi ve Türk-Amerikan Ulusal Liderlik Konferansı’nın başlayacağını da ifade eden Kırlıkovalı, toplantının başlangıç tarihini özellikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 24 Nisan sözde Ermeni Soykırımı ve 25 Nisan Anzak Günü’nü dikkate alarak seçtiklerini belirtti.
İki sene önce ATAA Başkanı seçilen Ergün Kırlıkovalı bu seneki toplantıda gençlerin önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek, "Ben Amerika’daki Türk ve Türki toplulukların artık sessiz olmalarını istemiyorum, demokratik sisteme girmelerini, seslerini yükseltmelerini istiyorum demiştim. Bunu yapacak olanlar da gençlerdir demiştim. O yüzden ATAA’in yönünü Amerikan üniversitelerine ve kolejlerine çevirmiştim" dedi.
Toplantıya İlk Türk Davos’u adının verilmesi hakkında da açıklama yapan Kırlıkovalı, "Buna bağlı olarak üyeliği açık demokratik olarak seçilmiş ve saydam olarak çalışan bütün derneklerin çatı kuruluşlarını ve STK’ları bir bayrak altında toplamak istedik. Hepimiz eşitiz. 12 eşit olarak bir araya geldik. Biz bu platforma bütün liderlerin katılmasından ötürü Davos dedik" diye konuştu.
ATAA’nin 25 Nisan tarihinde başlayıp 27 Nisan tarihine kadar sürecek olan toplantısına Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, NBA yıldızı Hidayet Türkoğlu ve Kemal Derviş gibi isimlerin yani sıra ABD’de yasayan Türk toplumu temsilcileri katılacak.
(İHA)