BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Washington-Karakas hattında büyükelçi krizi

Büyükelçi ataması konusunda Venezuela'yla sorun yaşayan Beyaz Saray yönetimi, bu ülkenin Washington büyükelçisinin vizesini iptal etti.

Abone ol

Büyükelçi ataması konusunda Venezuela'yla sorun yaşayan Amerika Birleşik Devletleri, bu ülkenin Washington büyükelçisinin vizesini iptal etti.

Chavez Palmer için 'Bu adam büyükelçi olmayacak' demişti

İki ülke arasındaki diplomatik kriz ABD Başkanı Barack Obama'nın Karakas Büyükelçiliği'ne Larry Palmer'ı aday göstermesiyle başlamıştı.

Palmer'ın geçtiğimiz aylarda Venezuela'yla ilgili söylediği bazı sözler, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'i kızdırmıştı.

Washington da Venezuela temsilcisi Bernardo Alvarez Herrera'nın vizesini iptal ederek, büyükelçiyi pratikte sınırdışı etmiş oldu.

Herrera'nın şu anda Washington'da olduğu sanılmıyor. Ancak artık vizesi olmadığı için büyükelçinin ABD'ye dönme şansı yok.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner krizden Venezuelayı sorumlu tuttu.

Toner elektronik posta mesajıyla yaptığı açıklamada, 'Venezuela büyükelçi adayımız Larry Palmer'la ilgili uzlaşmayı bozduğunda, bunun sonuçları olacağını söylemiştik. Uygun, orantılı, mütekabiliyete dayanan bir adım attık' dedi.

'Bu adam gelmeyecek'

Venezuela lideri Hugo Chavez de daha önce, 'Büyükelçi adayına izin vermedik. Şimdi de ABD yönetimi bizi misillemeyle tehdit ediyor. Ne isterlerse yapsınlar, ama bu adam buraya büyükelçi olarak gelmeyecek. Büyükelçilerin saygılı olması gerekiyor. Bu, saygı duyulması gereken bir ülke' demişti.

Chavez ayrıca, diplomatik ilişkilerin kesilmesi konusunda ABD'ye meydan okumuştu.

Chavez, 'ABD hükümeti büyükelçimizi sınırdışı etmek istiyorsa etsin, diplomatik ilişkileri kesmek istiyorlarsa kessinler' dedi.

Larry Palmer'ın büyükelçiliğinin ABD Senatosu tarafından onaylanması gerekiyor.