BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Wall Street'i işgal hareketi bir ayı geride bıraktı

Ekonomideki eşitsizliklerin ve mali kurumların krizdeki rolünün protesto edildiği Wall Street İşgalcileri eylemi, bir ayı geride bıraktı. Dünya başkentlerinde dayanışma eylemleri yayılmaya devam ediyor.

Abone ol

Küresel mali krizden, mali kurumları ve özel şirketleri sorumlu tutan Wall Street İşgalcileri hareketi, eylemlerinde bir ayı geride bırakırken, protestolar dünya başkentlerinde giderek yayılıyor.

Ekonomideki eşitsizliklere dikkat çekmeyi amaçlayan eylemin düzenleyicilerine yapılan bağışların tutarı 300 bin doları buldu.

New York'taki yetkililer eylemcileri işgal ettikleri Zuccotti Parkı'ndan çıkarmak istese de arkalarına giderek büyüyen bir destek alan eylemciler, direnmeye niyetli.

BM Genel Sekreteri'nden AB liderlerine, eylemlere destek açıklamaları yapılırken, protestolara genelde mesafeli duran Rusya ve Çin de dile getirilen bazı taleplere kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.

Bundan bir ay önce, Dünya Ticaret Merkezi binaları çevresinde bir kaç çadır ile başlayan eylemler giderek büyüdü; geçen hafta sonu dünyanın büyük metropollerinde yüzbinlerce kişinin katıldığı eylemlere önayak oldu.

Hafta sonu İspanya, Almanya, İsviçre, İngiltere, Avusturya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere 80 ülkede, 951 kentte destek eylemleri yapıldı.

New York'taki 'işgalciler' bu eylemlerin kendilerine dinamizm kazandırdığını söylüyor.

Liderler: Kulak verilmeli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Paris'te bir araya gelecek G-20 grubunun, eylemcilere kulak vermesi gerektiğini söyledi.

Genel Sekreter "İşlere olduğu gibi devam etmek ya da sadece kendi iç ekonomik meselelerine eğilmek çok ciddi bir uluslararası ekonomik kriz karşısında yanıt geliştirilmesini sağlamayacaktır" dedi.

Avrupalı liderler de özel sektördeki açgözlülük ve kamu sektöründeki kesintiler karşısında duyulan öfke ve infial hissini anlayabildiklerini söylüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, mali sektörün 'sorumsuzca', hatta kimi zamanlar suç teşkil edecek şekilde davrandığını söyledi. AB Başkanı Herman Van Rompuy da protestocuların meşru kaygıları olduğunu belirtti.

Van Rompuy, bununla birlikte halihazırda uygulanan kemer sıkma önlemlerinin daha iyi bir geleceğe ulaşmayı sağlayacağını savundu.

Moskova'da ise Rusya Başbakanı Vladimir Putin, eylemlerin hükümetlerin sosyal politikalarında değişiklik yaparken dikkatli davranması ihtiyacını gösterdiğini söyledi.

Putin, Moskova'da yaptığı bir konuşmada, "Gelişmiş ekonomileri olan bazı ülkelerde gördüğümüz gibi, marjinal bir grup değil, yüzbinlerce kişi sokaklara çıkıyor ve hükümetlerinin gerçekleştiremediği şeyleri talep ediyorlar" dedi.

Çin Dışişleri sözcüsü Liu Weimin de, "Burada, üzerinde düşünülmesi gereken pek çok konu var." diye konuştu.

Eylem kampları büyüyor

Wall Street'teki eylemciler açık bir talep ortaya koymuş değil; ancak hafta sonunda tüm dünyada yankıları duyulan eylemlerden güç alarak mali kurumlar üzerindeki baskıları sürdürmek istiyorlar.

Pek çok ülkede, buradaki eylemcilerle dayanışma halindeki prostestocular, hükümetlerinin kemer sıkma eylemlerine karşı seslerini yükseltiyor.

Almanya'da eylemciler, Frankfurt'taki Avrupa Merkez Bankası'nın önünde çadırkent kurdu

Protestocular, küresel mali kurumlara sınırlamalar getirilmesi çağrıları uygulamaya geçene dek buradan ayrılmayacaklarını söylüyor.

İtalya'da ise polis, cumartesi günü son yılların en büyük şiddet olaylarına uğrayan Roma'da ev ev aramalar yaparak protestolara şiddet karışmasından sorumlu aşırı sol eğilimli eylemcileri gözaltına alıyor.

Roma'da meydana gelen hasarın maliyeti 1 milyon euro olarak tahmin ediliyor.

Londra'da ise 500 kadar eylemcinin en önemli mali kurumlarla çevrili olan St. Paul Katedrali önündeki eylemleri üçüncü gününde sürüyor.

Katedralin çevresindeki çadırların yanında, derme çatma bir mutfak, tuvaletler ve danışma merkezi de bulunuyor.

Protestocuların Londra Borsası önünde eylem talebi kabul edilmemiş, St. Paul Katedrali'nin din adamlarından Giles Fraser ise, eylemcileri tahliye etmeye çalışan protestocuların kalmasından memnuniyet duyacaklarını söyleyip, polisin bölgeyi boşaltmasını istemişti.

Ancak polis 24 saat boyunca katedral önündeki meydanda nöbet tutuyor.

Hafta sonu Londra'da düzenlenen gösteriler genelde barışçı geçti, ancak sekiz kişi gözaltına alındı.

Avrupa'nın çeşitli kentlerinde yüzbinler eylemlere destek verirken, ABD'deki eylemlere katılım daha sınırlı kaldı. Seattle'da da polis, bir parka kurdukları çadırları sökmeye yanaşmayan eylemcileri gözaltına aldı.