BIST 9.233
DOLAR 34,50
EURO 36,58
ALTIN 2.920,44
HABER /  GÜNCEL

Wall Street Journal'a 'şişirme tiraj' suçlaması

Murdoch grubunun gazetesi, editoryal karar alma süreçlerini etkileme riski taşıyan bazı anlaşmalarla tirajinı şişirmekle suçlandı.

Abone ol

Saygın ekonomi gazetesi Wall Street Journal, editoryal müdahalelere de yol açabilecek bir yöntemle tirajını şişirerek hissedarlarını, okurlarını ve reklamverenleri yanıltmakla suçlandı.

Wall Street Journal'ın rakiplerinden Guardian gazetesi bu sabah manşetinden duyurduğu haberinde bu konuyu ayrıntılarıyla işliyor.

Habere göre, Rupert Murdoch medya imparatorluğunun en önemli markalarından biri olan gazetenin bazı yöneticileri, Avrupa baskısının tirajını olduğundan fazla gösterebilmek için bazı Avrupalı şirketlerle anlaştı.

Bu çerçevede kullanılan ise yine gazetenin 2008'de kurduğu Geleceğin Liderleri Enstitüsü adlı program oldu.

Enstitü, geleceğin liderleri olmaya aday üniversite öğrencilerine yönelik seminerler düzenliyor, seminerlere sponsor olan şirketlerin isimleri de gazetede basılıyordu.

Şirketler de bu reklamın karşılığını, düşük fiyattan toplu halde Wall Street Journal alarak ödüyor, sonra da bu gazeteler öğrencilere bedava dağıtılıyordu.

Böylece şirketler prestijli bir gazetede reklamlarını yapıyor, gazete de tirajını şişiriyordu.

'Skandal istifa getirdi'

Guardian'a göre, gazetenin iç yazışmaları olan bitenin arkasında dün istifa eden Wall Street Journal'ın kardeş kuruluşu Dow Jones and Co'nun Avrupa İdari Müdürü Andrew Langhoff olduğunu ortaya koyuyor.

Haberde, Langhoff'un istifasında varılan anlaşmanın gazetenin haberciliğinin ticari ilişkilerinden etkilenebileceği izlenimi nedeniyle görevden ayrılmasının en uygun yol olduğunu belirttiği bilgisi de yer aldı.

Rupert Murdoch'ın sağ kolu olarak bilinen Les Hinton'ın bir şirket çalışanı tarafından geçen yıl bu durumdan haberdar edildiği, ancak Hinton'ın hiçbir şey yapmamayı seçtiği kaydediliyor.

Hinton'a haberi veren şirket çalışanının da işten çıkartıldığı belirtiliyor.

Wall Street Journal Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, Guardian'ın haberini ''kışkırtıcı ve yanıltıcı'' olarak niteledi.

Murdoch'un tartışmalı bir sürecin ardından 2007'de satın aldığı Wall Street Journal'da tiraj artışını öncelikli hedeflerinden biri olarak belirlemişti.

Murdoch'un büyük hissedarı olduğu News Corp. İngiltere'de de grubun daha sonra kapatılan gazetelerinden News of the World'ün karıştığı telefon skandalı nedeniyle soruşturma geçiriyor.

Associated Press'e konuşan, Florida merkezli gazetecilik okulu Poynter Enstitüsü'nden Rick Edmonds, Wall Street Europe'un tirajı arttırmak için aslında kendi gazetelerini satın aldığını, dolayısıyla bunun meşru bir tiraj artışı olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, eylemi ''telefon dinleme skandalında olduğu gibi bir cezai eylem değil ama yine kısa yoldan çıkar peşinde koşmak'' olarak değerlendirdi.

Edmonds, skandalın reklam verenler ya da abonelerin kitleler halinde gazeteyle ilişkilerini kesmelerine neden olmayacağını kaydederken, ama şirketin imajının bir darbe daha aldığını söyledi.