Aşırı protein tüketimi böbreklerde taş oluşumuna, eklemlerde gut hastalığına neden oluyor.
Abone olUzman Diyetisyen Nesrin Eriş, "Aşırı protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir.Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir. Kas gelişimi ve gücü için aşırı protein tüketimi sağlık açısından kesinlikle önerilmez" dedi.
Günlük protein gereksinimi yaşa, bazı özel durumlara ve bazı hastalık durumlarına göre değişiklik gösterir. Bazı hastalıklarda, çocuklarda, gebe ve emziklilerde ve spor yapan kişilerde protein ihtiyacı artar.
YETERSİZ PROTEİN TÜKETİLDİĞİNDE BÜYÜME DURUR
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, “Yetersiz protein tüketildiğinde büyüme durur ve kas dokusundan kayıplar başlayarak vücut ağırlığında azalma meydana gelir. Vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artarak iyileşme süreci uzar. Fazla protein tüketiminde ise vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir, böbreğin erken yaşlanmasına, işlevinin bozulmasına neden olabilir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir” şeklinde konuştu.
AŞIRI PROTEİN TÜKETİMİ KESİNLİKLE ÖNERİLMİYOR
Uzun süreli yetersiz protein alınmasıyla vücudun kendi dokularındaki proteini kullanmak zorunda kaldığını söyleyen Uzman Diyetisyen Eriş, “Bunun sonucunda büyüme yavaşlar ve durur, vücut ağırlığı azalır, halsizlik, anemi ve ödem (şişlik) oluşur. Antikor yapımı azaldığı için hastalıklara karşı direnç azalır, iyileşme geç olur. Demir, kalsiyum ve A vitamini gibi besin öğelerinin kullanımı azalır” dedi. Proteinin fazla tüketilmesi durumunda da vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edildiğini belirten Eriş, “Hayvansal kaynaklı proteinler doymuş yağ ve kolesterol içerirler.
Bu nedenle kalp ve damar sağlığı için risk faktörü oluştururlar. Ayrıca proteinlerin parçalanması sonucu oluşan artık öğeler böbrekler ve idrar yoluyla atılmaktadır. Bu nedenle, böbreklere aşırı yüklenme ve doku kaybı, böbreğin erken yaşlanmasına, işlevinin bozulmasına neden olabilir. Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir. Kas gelişimi ve gücü için aşırı protein tüketimi sağlık açısından kesinlikle önerilmez” ifadelerini kullandı.
PROTEİN TOZU YERİNE 2 YUMURTA YİYİN
Vücut geliştirmek için kullanılan amino asit kapsülleri ve protein tozları ile kısa zamanda kas tonusunu artırmayı hedefleyenlerin vücutlarına zarar verdiklerini belirten Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, “Bu ürünleri kullanmak yerine günde 2 tane yumurta yemek daha sağlıklıdır. Bu ürünler yalancı bir kas gelişimi sağlar, sağlığı riske atar. Yanlış beslenme hataları bir anda akut şekilde ortaya çıkmaz. İlerleyen yıllarda kullanılan bu ürünlerin zararları ortaya çıktığında ise telafisi mümkün olmayabilir.
Vücut geliştirmek, kas dokusu miktarını artırmak için sadece ve tek başına sağlıklı, doğru beslenmek yeterlidir. Kısa sürede yapılacak bir iş değildir. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kesinlikle gereklidir. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir. Proteinsiz kas gelişmez. Ancak doğal beslenme ile protein miktarını doğru dozda ayarlayarak” dedi.
UZUN VADEDE SAĞLIK SORUNLARI GÖRÜLÜR
İdeal bir beden bileşimi için vücuttaki kas miktarının yağ miktarının 2-3 katı kadar olması gerektiğini ifade eden Eriş, “Spor yapan bireylerde bu oran 4’tür. Bunun için günlük alınması gereken kalorinin yüzde 55’inin karbonhidratlardan (çoğunluğu kompleks karbonhidrat olmalı), yüzde 15-20’sinin proteinlerden geri kalanını da yağlardan karşılanması gerekir.
Bu şekilde dengeli beslenme planı içinde 5 grup besin yer alır. Bu 5 grup besin ekmek, et, süt-yoğurt, sebze-meyve, yağ ve şeker grubudur. Eğer dengesiz, sadece bir gruba dayalı bir beslenme programı uzun süre uygulanırsa ideal beden bileşimi bozulur beraberinde uzun vadede çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlar. İlk etapta saçlar dökülmeye, tırnaklar kırılmaya, ciltte sorunlar oluşmaya başlar daha sonra da organlarda sorunlar çıkmaya başlar. Aşırı protein tüketerek hızlı bir şekilde kas kütlesi artırılmaya çalışılmamalıdır” diye konuştu.