Tokat’ın tarihi mekanlarından Taşhan’ın isminin “Voyvoda Han” olarak değiştirilmesine tepkiler sürüyor. <br/>Tokat’ta 1632 yılında Doğan Bey...
Abone olTokat’ın tarihi mekanlarından Taşhan’ın isminin “Voyvoda Han” olarak değiştirilmesine tepkiler sürüyor.
Tokat’ta 1632 yılında Doğan Bey Vakfı tarafından yaptırılan Anadolu’nun en büyük şehir hanlarından biri olan Taşhan’ın adının Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından“Voyvoda Han” olarak değiştirilmesine Kamu-Sen Tokat Şubesi üyeleri tepki gösterdi. Taşhan önünde basın açıklaması yapan sendika üyeleri ‘Taşhan’ yazılı pankartı hanın giriş kapısına astı. Türkiye Kamu-Sen Tokat İl Temsilcisi Selim Sarı, voyvodalığın batıda yöneticilik, valilik, gibi unvanların yerine kullanılmış olsa da voyvoda kelimesinin Müslüman Türk milletinin hafızasına; Türk düşmanı Müslüman katili Eflak Voyvodası Vlad Tepeş yani III. Vlad’a, yaptıkları mezalimden, işkenceden ötürü verilen Kazıklı Voyvoda olarak işlenmiş olduğunu söyledi. Türk milletinin yüzde 90’ının voyvoda kelimesini Kazıklı tamlaması ile tanımakta olduğunu ifade eden Sarı, “Kendi ifadesi ile 20 bin Osmanlı’yı kazıklara geçiren, işkencenin her türlüsünü kadın çoluk çocuk demeden Müslümanlar üzerinde deneyen bu caninin adını çağrıştıran bir kelime Tokat’a tarihimize yakışmamaktadır. Taş hanımızın isminin değiştirilerek voyvoda yapılması, 1442-1448 yılları arasında Tokat’ta esir kaldığı rivayet edilen Kazıklı Voyvoda ile ilgisi olmasa bile Türk milletinin tarihinde kara bir leke olan, insanların aklına bile gelmeyecek işkenceleri yaparak Osmanlı kanı ile beslendiği söylenen bir caninin ismini çağrıştıran voyvoda kelimesini Tokat’ımızda istemiyoruz. Tokat tarihsel önemine elbette kavuşacaktır” diye konuştu.
VALİ MUSTAFA TAŞKESEN’DEN YAZILI AÇIKLAMA
Basın açıklaması yapıldığı sırada ise Tokat Valisi Mustafa Taşkesen tarafından yapılan yazılı açıklama basın mensuplarına ulaştırıldı. Yapılan açıklamada Taşhan olarak bilinen hanın 2012 yılında yapılan Tokat Sempozyumu’nda orijinal isminin ’Voyvoda Hanı’ olduğunu ifade edildiği kaydedildi. Vali Taşkesen açıklamasında ayrıca şu bilgilere yer verdi: “Taşhan ismi yanında Voyvoda Hanı isminin de kullanılması, farkındalık oluşturacağı düşüncesiyle uygun görülmüştür. Ancak uygulama esnasında yanlış anlama sonucu sadece ‘Voyvoda Hanı’ yer almış olup, hanın ismi en kısa zamanda yeninden düzenlenecektir. Diğer yandan Tokat, 1659 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde bir idari-mali birim olan Voyvodalık sistemine dahil edilmiş ve bu durum Tanzimat’a kadar devam etmiştir. Bu süre zarfında Tokat’ta görev yapan idareciler ’Tokat Voyvodaları’ olarak anılmıştır. Şu anda birçok resmi kayıtlarda hanın her iki ismi de birlikte zikredilmektedir.”
(İHA)