BIST 8.935
DOLAR 34,32
EURO 37,33
ALTIN 3.040,00
HABER /  GÜNCEL

Voyager Güneş Sistemi’nin sınırında

NASA’nın 28 yıl önce uzaya gönderdiği Voyager I, Güneş Sistemi’nin ucuna ulaştı. Araç, Güneş Sistemi’nden çıkarak yıldızlararası uzaya geçecek.

Abone ol

Voyager I uzay aracı, Güneş’ten 14 milyar kilometre uzaklıkta Güneş Sistemi’nin sınırı kabul edilen bölgede bulunuyor. Voyager’ın tam anlamıyla yıldızlararası uzay alanına girmesi yaklaşık 10 yıl alacak. Bu sınırın ötesinde uzay, engin galaksilere ulaşan bir boşluk. Bilim insanları uzaya geçişin tam olarak ne zaman olacağını önceden kestiremiyor.

Voyager’ın halen bulunduğu alan (termination shock) Güneş’in etkisinin minimuma indiği, Güneş’ten gelen partiküllerin yıldızlararası gaza karıştığı bölge. Güneş’ten çıkan elektrik yüklü partiküllerin (Güneş fırtınaları), geniş uzaydaki yıldızlardan çıkan gazlarla çarpıştığı alan Güneş Sistemi’nin sınır bölgesi sayılıyor.

VOYAGER GÜNEŞ SİSTEMİ’NİN SERHADINDA

Güneş fırtınalarının saatte 2.4 milyon km olan hızı, yıldızlararası gazın karşı basıncıyla düşüyor. Partiküller, yoğunlaşıyor ve ısınıyor. Güneş Sistemi’nin bitip bitmediği, Güneş fırtınalarının manyetik etkisinindeki artıştan anlaşılıyor, zira hız kesen Güneş fırtınasının manyetik alanı güçleniyor. Bilim insanları son ölçümlerde söz konusu yoğunlukta bir artış gözlemledi, bu yıldızlararası gazın etkisine işaret ediyor. Diğer bir deyişle, Voyager’ın sınıra ulaştığına.

Voyager 1, 1977 yılında uzaya yollanmıştı.American Geophysical Union tarafından New Orleans’ta düzenlenen toplantıda, kanıtları masaya yatıran bilim insanları Voyager’ın bu bölgede resmen geniş uzaya girmek üzere yol aldığı sonucuna vardılar. Öte yandan, Güneş fırtınalarının orijinal hızındaki değişimler de Güneş Sistemi’nin sınır bölgesinin esnemesine veya çekilmesine neden olabiliyor. Bu nedenle, Güneş Sistemi’nin sınırı oynak ve kesin bir çizgi değil.

MOZART’TAN NAĞMELER UZAYDA

Voyager yollanırken, geniş uzayda başka zeki yaratıklarla karşılaşabileceği umuduyla, araca Dünya dillerinde selamlaşmaları içeren bir ses kaydı ve Mozart’tan parçalar konmuştu. Voyager, ilk yıllarında Güneş Sistemi’nin dışındaki gezegenleri incelemiş ve önemli bulgular elde etmişti.

Voyager’ın ikizi Voyager 2 ise başka bir yönde 10.4 milyar km yol almış durumda.

Kaynak: