Antarktika'da 4 bin metre buzulun altındaki Vostok Gölü'nde "dünyanın yapı taşları"nı arama çalışmalarında nefesler tutuldu
Abone olRus bilim adamlarının Antarktika'da 4 bin metre buzulunaltındaki Vostok Gölü'nde "dünyanın yapı taşları"nı arama çalışmalarında nefesler tutuldu. ABD'li uzmanlarla ortaklaşa yapılan araştırmanın iki gün içinde tamamlaması bekleniyor.
Bilim adamları, 4 bin metrelik buz tabakasının altında bulunan ve bugüne kadar hiçbir insanın görmediği 15 milyon yıllık göle ulaşmaya 12 metre kaldığını açıkladı.
Fakat Antarktika'daki bilim adamlarıyla en son cumartesi günü görüşüldüğü, ama hava sıcaklığının eksi 66 derece olduğu bölgede sondaj çalışmalarını sürdüren ekipten 6 gündür bağlantının kesildiği bildirildi. Endişe verici bu bekleyişe rağmen, ekipten gelecek ilk haber, bilim dünyası için bir dönüm noktası olabilir. Çünkü milyonlarca yıldır hiçbir insanın görmediği gölle ilk temas sağlanmış olacak. Bilim adamlarına göre gölün atmosferle ilişkisi, en son yaklaşık 1 milyon yıl önce kesildi ve üzeri buzlarla kaplandı. Gölde canlı organizma bulunması bilim adamlarını en çok heyecanladıran konulardan biri.
Vostok araştırmaları, uzay çalışmaları için de önemli veriz sağlamış olacak. Çünkü Jüpiter ve Satürn'ün bazı uydularında benzer yapıların olduğu biliniyor. Gölün, bu kadar büyük bir buz kütlesinin altında olmasına rağmen sıvı yapısını koruyabilmesi ise jeotermal sıcaklığa bağlanıyor.