BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Vorking Türkiyeyi uyardı

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Vorkink, Türkiye'nin, AB yolunda stratejik davranması gerektiğini söyledi

Abone ol

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ile bütünleşmek ve istihdamı yükseltmek için stratejik davranması ve eğitim sistemi reformunda hemen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Eğitim Komitesi tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Vorkink, Türkiye'nin eğitim kültürünün AB'yi yakalamak ve AB'ye üyelik için yeterli olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin önünde bulunan "zorlu görevleri" sıralayan Vorkink, okul öncesi eğitimde yüzde 20'lik oranla Endonezya veya Fas gibi ülkelerin gerisinde kaldığını, AB'de ise bu oranın yüzde 80 olduğunu söyledi.

Orta öğretim oranında da AB'ye yaklaşılamadığını kaydeden Vorkink, şunları söyledi:

"Son 5 yılda yüzde 1 ilerleme gösterilmiştir. AB'yi yakalamak için 15-20 yıla ihtiyaç vardır. Özellikle doğu illerinde kız öğrencilerin katılımı çok düşük seviyelerdedir. Bu oran acilen artırılmalıdır. Okul sistemi bir avuç öğrenciyi iyi eğitiyor, öğrencilerin çoğunluğunu başarısız kılıyor.

Ne meslek okulları iş piyasası ile ilgili hedeflerini gerçekleştirebiliyor ne de genel orta öğretim kurumları eğitim hedeflerini... ÖSS'ye ilk kez girenlerin çok düşük bir kısmı üniversiteye girebiliyor."

Yüksek öğretim sistemini hem ekonominin hem de öğrencilerin beklentilerini karşılar hale getirmek gerektiğine dikkati çeken Vorkink, çalışanlara yaşam boyu öğrenme imkanı sağlanması, bu konuda işverenlerle ortaklık kurulması gerektiğini söyledi.

Vorkink, "ÖSS demode bir sistemin aracı olarak eğitim sisteminde kaliteyi düşük tutuyor. ÖSS yerine yeni bir sistemle öğrencilerin yeterliliklerinin kapsamlı bir biçimde belirlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye'nin eğitime ayırdığı kaynağın GSMH'deki payının yüksek olduğunu, ancak bunun büyük kısmının özel harcamalara ayrıldığını belirten Andrew Vorkink, şunları kaydetti:

"Her yıl sadece dershanelere ayrılan para devletin eğitime ayırdığı para kadar. Bu paralar ÖSS'ye hazırlanmak için değil öğrencilerin eğitim ehliyetlerini artırmak için kullanılmalı.

YÖK ve İmam Hatip Liseleri konusu asıl konulara odaklanmayı engelliyor. Asıl konu eğitimde kalite, eşitlik ve iyileştirme olmalıdır. Türkiye, AB ile bütünleşmek ve istihdamı yükseltmek için stratejik davranmalı, eğitim sistemi reformunda hemen harekete geçmelidir."