BIST 10.075
DOLAR 35,34
EURO 36,49
ALTIN 2.992,49
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Volvonun projesi üniversitelerde

"Volvo Güvenlik Hareketi"nin 2.'incisi Nisan ayında Ankara Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ'de başladı.

Abone ol

"Otomobiller insanlar tarafından kullanılıyor. Bu nedenle Volvo'da yaptığımız her şeyde bize kılavuzluk eden ilke güvenliktir ve hep öyle kalmalıdır."

1927 yılında Volvo'nun kurucuları Assar Gabrielsson ve Gustaf Larsson'un öngördüğü bu ilke, 80 yıl sonra bugün de Volvo Cars'ın otomobil güvenliği üzerine yaptığı araştırma ve yatırımlarla artarak devam ediyor. Ancak kazaları önlemek ve kaza anında yolcularla sürücüyü korumak üzere tasarlanan güvenlik teknolojileri her zaman hayat kurtarmakta yeterli olamayabiliyor.

Volvo Car Türkiye güvenli sürüş konusunda gençleri bilinçlendirmek üzere 2006 yılında İstanbul’daki üniversitelerde başlattığı “Volvo Güvenlik Hareketi”nin 2.’incisi Nisan ayında Ankara Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ’de başlattı. Ankara, Antalya, Denizli ve İzmir’de gerçekleşen “Volvo Güvenlik Hareketi” Mayıs ayında ise İstanbul’daki üniversitelerde yapılacak.

Ankara’da Hacettepe ve ODTÜ, Antalya’da Akdeniz, Denizli’de Pamukkale, İzmir’de Ege Üniversiteleri’nde gerçekleştirilen “Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü” etkinlikleri, bugün İSTANBUL Teknik Üniversitesi’nde yapıldı. Projenin bu yılki son durağı ise İstanbul Üniversitesi olacak. Her bir üniversitede 1 gün boyunca sürecek etkinliklerde, yapılacak sunumlar ve simülasyonlarla üniversite gençliği alkollü araç kullanmama konusunda bilinçlendirilecek.

Volvo Car Türkiye Pazarlama Direktörü Cana Reutergardh, “Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü” projesi ile alkollü araç kullanımından dolayı meydana gelen trafik kazalarını önlemeyi amaçladıklarını ifade etti. Birçok ülkede ölümlerin yüzde 50’sine trafik kazalarının neden olduğunu ve bu kazaların ağırlıklı olarak alkollü araç kullanımından kaynaklandığının altını çizen Reutergardh sözlerini şöyle sürdürdü: “Alkollü araç kullanımı konusundaki bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak geçen yıl İstanbul’daki üniversitelerde başlattığımız projenin 2.’sini daha da genişleterek İstanbul dışında bulunan üniversitelere de gitmeye karar verdik. Hedefimiz “Volvo Güvenlik Hareketi” projesini önümüzdeki yıllarda da tüm Türkiye’de bulunan üniversitelerde gerçekleştirmek. Böylelikle toplumumuzu ve özellikle gençlerimizi alkollü araç kullanmama konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Proje kapsamında gençlere, özel olarak tasarlanan ve Amerika’da polisler tarafından eğitimlerde kullanılan gözlüklerin yardımıyla alkol alan kişinin görüş, algı ve reflekslerinin nasıl zayıfladığını anlatacağız.”

Volvo Car Türkiye'nin “Güvenli Sürüş Alkolsüz Sürücü” projesinde gençler, Volvo’nun güvenlik hareketi için özel olarak getirtilen gözlükler ve Volvo C30 simülatör aracı ile alkolün insan üzerindeki etkilerini sanal ortamda test etme imkanı bulacaklar. Gençlere, özel gözlüklerin yardımıyla alkol alan kişinin görüş, algı ve reflekslerinin nasıl zayıfladığı ve alkollü iken otomobil kullanmanın yarattığı tehlikeler uygulamalı olarak anlatılacak.

Gençler kaza olasılıklarını sanal ortamda test edecek

Volvo Car Türkiye'nin üniversitelerde gerçekleştireceği bilinçlendirme programı; trafik güvenliği konularında uzman bir isim olan Ahmet Özgün’ün eğitici kısa sunumlarından ve tüm gün boyunca öğrencilerin denemesine sunulan simülasyon çadırından oluşmaktadır.

Üniversitelerin açık alanlarında kurulan simülasyon çadırlarını ziyaret eden öğrenciler, Volvo güvenlik hareketi için özel olarak getirtilen gözlükler ve Volvo C30 simülatörü aracılığıyla alkolün insan beyni üzerindeki etkilerini sanal ortamda test etme imkanı bulacaklar.

Üniversitedeki gençler ayrıca, bu gözlüklerle, çadır alanında mevcut olan düz yürüme, basket atma, şut atma, nişan alma ve puzzle yapma gibi diğer istasyon testlerine de katılabilecekler.

Alkollü olarak araç kullanmanın tehlike ve risklerini net bir biçimde açıklamak üzere kullanılan bir eğitim aracı olan bu gözlükler, ABD’de çok sayıda resmi kurum tarafından kullanılıyor. Dört gündüz ve dört gece olmak üzere 8 farklı versiyonu bulunan gözlükler, alınan alkol derecesine göre, hafif ve orta dereceden şiddetliye doğru, kişinin görüş ve algılamasının ne şekilde değiştiğini gösteriyor. Gözlüklerin etkisi arttıkça yaptırılan hareketler ve tepkiler de farklılaşıyor. Buna göre; alkollü iken el sıkışmak, potaya basket atmak, kaleye şut atmak ve nişan almak gibi basit hareketlerin yapılmasının ne derecede zorlaştığı gösteriliyor.