BIST 8.619
DOLAR 34,30
EURO 37,51
ALTIN 3.024,87
HABER /  GÜNCEL

Vizesiz AB kararında şok gelişme bu iş olmuyor mu?

ANKARA ile AB arasında ipler kopma noktasında. AVRUPA Parlamentosu'nun olağanüstü oturumu öncesi terör yasası kriz çıkardı. Türkiye son kararını ilan edip rest çekti. Visezi AB hayali suya düşebilir.

Abone ol

AVRUPA Parlamentosu'nda Türkiye'ye vize serbestisi konusunda yapılacak olağanüstü oturum öncesi ipler kopma noktasına geldi. 

ANKARA- AB hattında terör yasası restleşmesi yaşanıyor. AB 5 kriter dayatmasına giderken Ankara son kararını 'değiştirmiyorum' diyerek ilan etti. Avrupa Parlamentosundan da 'görüşmeyiz' haberi geldi. Vizesiz AB hayali suya düşmek üzere. 

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5'inin de tamamlanmasını şart koşmuştu.

AP tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu'nun teklifini oylamama kararı vermişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunuyordu. Türkiye ise istenen değişikliği terörün tırmanması sebebiyle yapmak istemiyor. İşte kriz de bu noktada patlamış durumda.

VOLKAN BOZKIR SON KARARI DUYURDU

Türkiye'nin terör yasası konusundaki son kararını olağanüstü oturum için Strasbourg'da bulunan Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır duyurdu. Bozkır, Ankara'nın terörle mücadele yasalarında değişiklik yapmayacağını ilan etti. Bozkır şunları söyledi;

- "Türkiye'de terörle mücadele kanunundaki bir değişikliği kabul etmek mümkün değildir. 450'nin üzerinde şehit verdiğimiz bir ortamda çok ciddi terör operasyonlarının sürdüğü bir ortamda terörle mücadele kanununun siyaseten Türkiye'de ele alınması mümkün değildir."

Bozkır, Strasbourg'daki temaslarında parlamentodaki grup başkanlarıyla görüşüp bu durumu ve Türkiye'nin görüşlerini aktarmaya çalışacağını anlattı.

Bozkır "Burada kritik bu noktada parlamentonun doğru resme bakması önemli. Normal bir parlamento prosedürü gibi buna bakıp Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin çok önemli bir noktasında buna rutin bir kararla cevap verirse o zaman gerçekten hem kat edilen mesafe heba edilmiş olur hem de önümüzdeki dönem için bu Türkiye-AB ilişkilerinde menfi bir adımla karşı karşıya kalmış oluruz." dedi.

SEN YOLUNA BİZ YOLUMUZA

Yasada değişiklik isteyen AB'ye Erdoğan da rest çekmişti. Erdoğan "Teröristlere çadır kurdurtacaksın ve onlara orada imkân sağlayacaksın ve bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin. Bize de 'Vize kaldıracağım bunun şartı, şunu değiştirmen...' Kusura bakma, hadi bakalım biz yolumuza gidiyoruz, sen de yoluna git. Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla da anlaş' demişti.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından vize serbestisini de içeren anlaşmanın çökebileceği ve eskide olduğu gibi AB ülkelerine çok sayıda sığınmacının gelebileceği konuşulmaya başlanmıştı.

AVRUPA'NIN B PLANI YOK

AB Komisyonu Sözcü Yardımcısı Alexander Winterstein, Erdoğan'ın  açıklamasının ardından vize serbestisi sürecinin bitip bitmediğiyle ilgili bir soru üzerine, "Türk hükümeti ile bir anlaşmamız var. Türk hükümetinin verdiği söz var ve Tük hükümeti ile çalışmaya devam edeceğiz" demişti.

Winterstein, Türkiye'yle uzlaşı bozulursa sığınmacıların Yunan adalarında tutulması öngören yeni bir planın hazırlandığı iddialarına ilişkin de, "B planı yok, sadece A  planı var" ifadesini kullanmıştı.

AVRUPA PARLAMENTOSU OTURUMUNDA NELER OLACAK?

Ankara-AB restleşmesinin gölgesinde toplanan Avrupa Parlamentosu oturumunda Türkiye'nin vize serbestisi için gerekli kriterleri ne ölçüde yerine getirdiği değerlendirilecek.

Parlamento, Türkiye tüm kriterleri yerine getirmediğine kanaat getirdiği takdirde konuyla ilgili yasal süreç tıkanmış olacak.

Avrupa Birliği Komisyonu vize serbestisi için terörle mücadele yasasının değiştirilmesini istemişti.

5 KRİTER NEYDİ?

Türkiye'ye vizesiz seyahat için 72 kriter konulmuştu. Bu kriterlerden 5'i henüz yerine getirilmedi. O kriterler şunlar;

-Yolsuzlukla mücadele,
-Verilerin korunması,
-Tüm AB üyesi ülkelerle adli işbirliği,
-Avrupa Birliği'nin polis örgütü EUROPOL'la daha sıkı işbirliği
-Terörle mücadele yasaları ve uygulamalarının gözden geçirilmesi.