Şanlıurfa'da intihar olaylarında rekor artış yaşanıyor. Nedenlerden biri Suriye ile vizesiz geçiş kolaylığı...
Abone olNergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA- Şanlıurfa'da kadın intihar sayısı rekora koşuyor. 2008-2009 yılında 10'u bulmayan intihar sayısı 2010 yılında 124'e, 2011'in ilk altı ayında 149'a ulaştı. Son altı ayda intihar eden 49 kadının tarım ilacı içtiği ortaya çıktı.
Feodal ilişkiler ve aşiret yapısının hala çok etkili olduğu kentte intihar olaylarının artmasında bu yapının yanı sıra Suriye ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılması da yeni bir etken olarak dikkat çekiyor.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun raporuna göre Türk erkekleri çokeşliliğin yasal olduğu Suriye'den nikâhsız ve az başlık parasıyla eş getirmeye başladı. Bu durum Suriye sınırına yakın ilçelerde intihar eden kadınların sayısını arttırdı.
RAPOR BAKANA SUNULDU
Federasyon Başkanı Canan Güllü hazırladıkları raporu bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e sundu. Şahin'le yaptıkları görüşmeden sonra kısa bir açıklama yapan Güllü, Şanlıurfa'da son 6 ay içinde 49 kadının tarım ilaçlarıyla intihar etmesine ilişkin nedenleri ve adli bilgileri içeren raporu daha sonra kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti.
İNTİHARLARDA REKOR ARTIŞ
İnternethaber işte Bakan Şahin'e sunulan o raporu açıklıyor:
Araştırmayı Türkiye Kadın Dernekleri Fedarasyonu için Şanlıurfa'da yerel gazetecilik de yapan Gül San yaptı. Araştırmaya göre 2008 yılında 11, 2009 yılında 5 intihar vakası yaşanan ilde bu sayı 2010 yılında 25 kat artarak 124 intihar vakasına çıktı. 2011'in ilk altı ayında ise bilanço daha ağır oldu. 6 ayda 149 intihar olayı yaşandı. 149 kadın intiharının 49'unda kadınlar tarım ilacı içti.
Rapora göre Urfa'da ürküten intihar olaylarının nedenleri:
KUMA: 40 yaşın üzerinde görülen intiharlarda kuma, eşin terk etmesi veya diğer aile bireyleriyle olan geçimsizlik gibi nedenler öne çıkıyor.
KÖYDEN KENTE GÖÇ: Köyden veya kasabadan göç eden aileler geleneksel yaşam tarzlarını şehre taşıyor. Değişime ve yeniliğe dirençli bu kuşağa rağmen, genç kuşak kadınlar değişime açık. Açık gezmek, erkek arkadaş, giyim, okuma ve çalışma talebi gibi konularda ailelerle ciddi çatışma yaşanıyor.
EVLİLİK KURTULUŞ OLMUYOR: Genç kadınlar kurtuluşu evlilikte buluyor ancak burada da geleneksel roller sürünce hayalkırıklığı artıyor.
GELENEKSELLE DEĞİŞİMİN SAVAŞI: Nesiller arasındaki kuşak çatışması çekirdek aile ve geniş aile içindeki çatışmalar gençleri bunalıma sürüklüyor. Aileler geleneksel yapıya bağlı aşiret, cemaat din gibi bağların güçlü olmasından dolayı geleneksel yaşamlarını devam ettirmek istemesine rağmen, genç kuşak değişime yeniliğe yöneliyor.
TV DİZİLERİ ETKİLİYOR: TV’ de yayınlanan dizilerdeki hayat, burjuva yaşam şekline yönelim, görsel değişimi takip etmeleri eğitime açık olmaları yaşam koşullarını değiştirme istekleri aile çevre toplumsal baskılar nedeniyle çatışma yaratıyor. Bu çatışma kadınların beklentilerine ulaşamaması akabinde intihara yönelmesine neden olmaktadır.
EKONOMİK BUNALIM: Ekonomik nedenler de evde erkeğe bağımlı yaşayan kadınların bunalmasına yol açıyor. Kadının çalışmasının özellikle hasta bakımı, çocuk bakımı ev işlerine gitme gibi vasıfsız işler, hem kadınlar hem de toplum tarafından kabul görmüyor. Tarım işçisi kadınların ücretleri de kocalarına ödeniyor. Kadınlar hayatlarının her evresinde erkeklere bağımlı kılınıyorlar.
SEVMEK YASAK: Genç kızların erkeklerle arkadaşlığı namus sorunu yapılıyor, öldürmeye varan cezalar uygulanıyor. Kızların evlilik ve eş seçimi kararının aile tarafından alınması kadının kendine zarar vermesine yol açıyor. Kadının erkek arkadaşının olduğunun öğrenilmesi de intiharı tetikleyen unsurlardan.
ÇOCUK OLMAMASI DA İNTİHAR NEDENİ: 40 yaş üstü intihar olaylarında; kadının çocuğunun olmaması, eşi tarafından terk edilmesi veya tekrar evlenmesi gibi nedenler ön sırada.
SURİYE'YE VİZESİZ GEÇİŞ: Suriye ile vizesiz geçiş kolaylığı ve Suriye’de erkeğin çokeşliliğinin (dört kadına kadar ) yasal olması Suriye vatandaşları tarafından Türkiye’den biriyle evlenmenin cazip olması erkeklerin nikâhsız ve az başlık parasıyla Suriye’den eş getirmesi Suriye sınırına yakın ilçelerde intihar eden kadınların sayısını arttıran nedenlerden biri.
BİREYSEL Mİ ZORLA İNTİHAR MI?
Kadınlar genellikle ilaç alarak intihar ediyor. İntihar vakası hastane veya sağlık kurumuna geldiğinde aileler intihar olarak bilinmesini istemiyor. Bazı intihar vakaları gıda zehirlenmesi gibi kaydettirilmeye çalışılıyor.
İLAÇLAR ZORLA MI İÇİRİLİYOR
Federasyona göre ilaçla intiharlar da şüpheli. İntihar vakalarının bir kısmının da geleneksel ilişkiler va feodal baskının olduğu kentte ailelerin de zorlamasıyla olduğunu düşünüyorlar.
RAPORDAN ÇIKAN SONUÇ
Urfa'da artan intihar vakalarıyla ilgili raporda yaşanan durum şöyle özetlendi:
"Feodal ilişkilerin aşiret yapısının yaygın ve güçlü olması yarı burjuva ilişkiler köy ile kentli yaşam arasında sıkışmış ne kentli ne de köylü yaşam tarzı arasında bocalayan toplum ne bireysel davranabiliyor ne de tam olarak feodal geleneksel yaşam devam ettirebiliyor.
Kuşak çatışması çevre baskısı her şeyi dine mal eden geleneksel İslam anlayışı, birbiri tanıyan ve gözetleyen sosyal çevre nedeniyle yaşanan çatışmadan dolayı daha çok bekâr kadınlarda intihar eğilimi görülüyor.
Hiçbir şey yapamamak bir isyan bir tepki olduğu düşünülürse insanların yaşanan çaresizliğine isyan etmesinin kendine zarar vererek gösterdiği tepki olarak intihar ediyorlar."