Vize sistemini AB'ye uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında alınan karar, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Abone olHırvatistan'ın, vize sistemini Avrupa Birliği'ne (AB) uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında Türkiye ve AB üyesi olmayan bazı ülke vatandaşlarına yönelik aldığı vize kararı, bugün itibarıyla uygulanmaya başladı.
Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Burak Özügergin, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hırvatistan ile Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin vardığı nokta göz önünde bulundurulduğunda, zorunluluktan kaynaklanıyor olsa da vize rejimindeki bu değişikliğin Türkiye tarafından üzüntüyle karşılandığını belirtti.
Büyükelçi Özügergin, "Ancak burada önemli olan, yeni vize rejiminin, çağımızda sadece mal ve hizmetlerin değil, bireylerin de serbest dolaşımı önündeki engellerin kalkmasının önemini anlayan ve bu yönde çaba sarf eden ülkemiz vatandaşlarının meşru ve en doğal hakları arasında bulunan seyahat etme özgürlüğünü kısıtlayıcı bir uygulama haline gelmesine müsaade edilmemesidir" dedi.
Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Özügergin, Hırvat makamlarına bu yöndeki beklentilerini aktarmaya devam edeceklerini vurguladı.
Hırvatistan hükümeti, vize sistemini AB'ye uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında, 24 Ocak'ta aldığı kararla, 1 Nisan 2013'ten itibaren AB'ye üye olmayan bazı ülkelerin vatandaşlarına vize uygulanmasını kararlaştırmıştı. Karar kapsamında vatandaşlarına vize uygulanacak ülkeler arasında Türkiye ve Rusya da yer alıyor.
Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da söz konusu kararın, AB üyesi ülkelerin vize sistemine uyulması gerekçesiyle alındığı belirtilmişti. Ülkenin AB üyeliği sürecinde vize sistemini tamamen AB'ye uyumlu hale getirmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, 1 Temmuz'da AB'ye tam üye olunacağı, dolayısıyla bu konudaki gerekli değişikliğin en geç 1 Nisan 2013'e kadar yapılması gerektiği ifade edilmişti.
Hırvatistan basınında daha önce karara ilişkin yapılan değerlendirmelerde, Türk vatandaşlarına vize uygulanmasının ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceği dile getirilmişti.
Karara tepki gösteren turizm şirketleri, sadece tarihi Dubrovnik kentini geçen Kurban Bayramı'nda yaklaşık 3 bin Türk vatandaşının ziyaret ettiğine dikkati çekmişti.