BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Vista için erken mi?

Microsoft 2002'den bu yana üstünde çalıştığı yeni işletim sistemini çıkardı. Peki Vista'nın artı ve eksileri neler?

Abone ol

Windows Vista hızlı bir şekilde yayılacak gibi görünüyor. Ancak özellikle şirketler kullandıkları mevcut uygulamaların yeni sistemlerde uyumsuzluk çıkarması riskine karşı genellikle güncellemelerden kaçınıyor.

Sektör uzmanları özellikle kurumların Vista'ya çok yavaş bir geçiş yapacağını iddia ediyor. Bu konuda Microsoft'un da şüpheleri olmalı ki XP'ye sunacağı desteği 2014'e dek uzattığını açıkladı.

Değişime dirençteki en önemli etken uyumsuzluk. Vista da bu konuda ilk ipuçlarını verdi. Öyle ki Microsoft tarafından üretilen Zune adlı müzikçalar bile sorun çıkarıyor. Benzer şekilde dünyanın en çok satan müzikçaları unvanına sahip iPod'un standart uygulaması olan iTunes da Vista üstünde çalışmıyor. 

Güvenlik konusundaki ilk sıkıntıysa ses tanıma özelliğinden çıktı. Sesli komutları algılama özelliği sayesinde yetkisiz kişilerin de kullanıp dosya silme, kopyalama hatta bilgisayarı kapatma için bile kullanabildiği ortaya çıktı.

Oyunlarda da durum iç açıcı değil. Sahip olduğu 300 oyunla sektörün en büyüklerinen WildTangent yaptığı açıklamada Vista'da oyunlarının yüzde 90'ının çalışmadığını açıkladı.

Kullanıcı forumlarındaki tartışmalarda 'En iyi sistem çalışan sistemdir' cümlesi sıkça kullanılıyor. Zira çok üst düzey bir konfigürasyona ihtiyaç duyması, altı farklı seçeneğe sahip olması ve fiyatı yüzünden birçok kullanıcıyı kendinden bir süre uzak tutacak gibi görünüyor. Yapılan performans testlerinde de mevcut uygulamalarda ciddi performans kaybı yarattığı ortaya konulmuş durumda.

Uzmanlar 'bekleyin' diyor
Yüksek performanslı bir sisteme ihtiyaç duyması, çok seçeneği olması ve lisans bedelinin yüksekliği ışığında uzmanların altını çizdiği üç tavsiye var:

1-
Yeni bilgisayar toplayacaksanız şimdilik Windows XP tercih edin.
2- Yeni alacağınız bilgisayarınızda Vista zaten yüklü geliyorsa reddetmeyin.
3- Halen kullandığınız bilgisayarınızda Vista'ya geçmek için iki defa düşünün.