Çin'in Güney Çin denizinde ihtilaflı bölgede petrol platformu kurmasını protesto eden binlerce kişi Çinlilere ait fabrikalara saldırdı. 15 kadar fabrikanın ateşe verildiği belirtiliyor.
Abone olVietnam'da Çin'i protesto gösterileri sırasında bazı fabrikalar ateşe verildi.
Güney Vietnam'da protestoların düzenlendiği organize sanayi bölgesinin yöneticileri üç fabrikada yangın çıktığını söyledi. Ancak bazı haberlerde yanan fabrika sayısının 15 olduğu belirtiliyor.
Protestolarda ölen ya da yaralanan olmadığı fakat çok sayıda kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Protestocular, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Vietnam'ın hak iddia ettiği sularda bu ayın başlarında bir sondaj platformu kurmasını protesto ediyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Vietnam'ı "kışkırtıcılık" yapmakla suçladı ve Pekin'in Hanoi'ye kaygılarını ilettiğini aktardı.
Vietnamlı yetkililere göre Pazartesi Günü Thuan An kentinde toplanan protestocular, Salı günü Çinlilere ait ya da Çinliler tarafından işletilen fabrikaların bulunduğu sanayi bölgesine geldiler.
Sanayi bölgesinin sözcüsüne göre, gece işçiler çıktıktan sonra üç fabrika ateşe verildi.
Sözcüye göre bu fabrikaların hepsinin sahipleri Çinli değil. Bazı Tayvan şirketlerinin de tesislerinin yandığı belirtiliyor.
Bir yerel yetkiliye göre protestolara 19 bin işçi katıldı.
Vietnam medyasında yer alan bir fotoğrafta, fabrikalardan birinin saldırılara hedef olmamak için Güney Kore bayrağı astığı görülüyor.
Singapurlulara ait bir fabrikada çalışan bir işçi, BBC'ye yanmış dört bina gördüğünü söyledi.
Sekiz binanın da hasar gördüğü, giriş kapılarının kırıldığı belirtiliyor. Bunlar arasında bir Tayvan şirketi de var.
Saldırılar bazı yabancı şirketleri korkuttu.
Reuters ajansına göre hisseleri Hong Kong borsasında kayıtlı, Adidas, Nike ve diğer uluslararası markalara üretim yapan bir ayakkabı şirketi Vietnam'da üretimi durdurdu.
Çin'in sondaj platformunu Vietnam'ın hak iddia ettiği sulara kaydırması iki ülke ilişkilerinde gerilime neden oldu.
Vietnam Hükümeti platformun derhal kaldırılmasını istedi.
Platformun kurulmasını engellemek için bölgeye gönderilen gemilerden bazıları çarpıştı. Bazı gemiler de birbirlerine su püskürttüler.
Kriz, Çin'in son yıllarda hak iddia ettiği bölgelerle ilgili tavrını sertleştirmesinden sonra yeniden alevlendi.
Filipinler de Güney Çin denizinde tartışmalı bir bölgede askeri üs inşa etmeleri planları nedeniyle Çin'i protesto etti.