BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,28
ALTIN 2.857,95
HABER /  POLİTİKA

Vetolu maddeler Mecliste

Sezer'in veto ettigi Sosyal Güvenlik Reformu'nun 15 maddesi bugün tekrar Genel Kurul'da görüşülecek.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Reformu'nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 'ölçülü değil' diyerek Meclis'e iade ettiği 15 madde, bugün Meclis Genel Kurul toplantısında tartışılacak.

Hükümet, Plan Bütçe Komisyonu'nda, Sezer'in veto gerekçelerini dikkate almamış, yasanın değiştirilmeden Meclis'ten geçirilmesi kararında olduğunu açıklamıştı.

Genel Kurul'da da durumun değişmeyeceği, vetolu maddelerde herhangi bir değişiklik yapılmayacağı belirtiliyor.

Emeklilik ve genel sağlık sigortasını düzenleyen yasanın en önemli iki düzenlemesine Sezer itiraz etmişti.

Bunlar emeklilik yaşını kadınlarda 58, erkeklerde 60'a çıkaran, emekli olmak için ödenecek prim gün sayısını 9 bine yükselten maddeler.

Cumhurbaşkanı Sezer, emeklilikte aylık bağlama oranını düşüren maddeyi de sosyal devlet ilkesine uygun bulmamıştı.

Yasa neler içeriyor?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda aynen kabul edilen yasa, önemli
düzenlemeler içeriyor.

Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için 2015 yılı sonuna kadar yüzde 2.5, 2016 yılı başından itibaren ise yüzde 2 olarak uygulanacak.

Yasa, maden işçileri, radyasyonla çalışan sağlıkçılar, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma, fabrika, atölye gibi yerlerde çalışan kaynakçı ve benzeri işçiler ile infaz koruma memurları için fiili hizmet zammı öngörüyor.

Çocuğu olmayan kişinin 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması halinde iki kez tüp bebek tedavi masrafları, kurum tarafından karşılanacak.

Uzun bir aradan sonra denetim konularını ele alacak olan Genel Kurul'da, 1 haziran perşembe günü de sözlü sorular görüşülecek.

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da çalışmalarını yoğun gündemle sürdürecek.

İçişleri Komisyonu, 31 mayıs çarşamba günü, gündemindeki çeşitli tasarı ve teklifleri ele alacak.

AB Uyum Komisyonu, Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı'nı, 1 haziran perşembe günü ele alacak.

KİT Komisyonu, denetimlerini sürdürecek. Komisyon, 30 mayıs salı günü İller Bankası, 31 mayıs çarşamba günü Ziraat Bankası, Başak Sigorta ve Başak Emeklilik A.Ş, 1 haziran perşembe günü ise Ziraat Finansal Kiralama A.Ş, Ziraat Menkul Kıymetler A.Ş, PEREJA İleri KimyaSanayi A.Ş'nin hesaplarını inceleyecek.