BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

Veto şampiyonu Sezer

Sezer, görev süresi dolmadığı halde selefi Süleyman Demirel’in toplam vetolarını aşmış durumda...

Abone ol

3 Kasım seçimlerinin ardından iktidara gelen AK Parti Hükümetleri, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in atamalara ilişkin direnci ile karşı karşıya kaldı

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki 59. Hükümet döneminde, 13'ü Bakanlar Kurulu Kararı ve 378'i Müşterek Kararname olmak üzere toplam 426 atamayı veto etti. Sezer, 41 yasayı da TBMM'ye geri gönderdi. Sezer’in uzun süre onaylamadığı toplam 35 atamalara ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve Müşterek Kararname de geri çekildi. 18 karar ve kararname ise Sezer’de bekliyor. Cumhurbaşkanı Sezer, AK Parti Hükümeti döneminde atamalarda “kilit rol” üstlendi. Bu durum, hükümeti vekalet sistemine yöneltti. Bakanlar ve bağlı kuruluşlarda toplam 2 bin 102 idari personel "vekaleten" görev yaparken, “vekil personel” rekoru Bayındırlık Bakanlığı’nda. Bu bakanlıkta 634 idari personel ''vekaleten'' görev yaparken, Çevre ve Orman Bakanlığı’nda 459, Milli Eğitim Bakanlığı’nda 440, Tarım Bakanlığı’nda 355, Sağlık Bakanlığı’nda 218, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda 92, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’nda 49, İçişleri Bakanlığı’nda 40, Maliye Bakanlığı’nda 6, Dışişleri Bakanlığı’nda da 4 vekil bürokrat bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 34 il müdürü de vekaleten görev yapıyor.

MİLLİ EĞİTİMDE VEKALET

Vekaleten görev yapan müsteşar yardımcısı ve genel müdür sayısında Milli Eğitim Bakanlığı en önde yer alıyor. Bakanlıkta, Müsteşar Yardımcısı vekilleri Şaban Şimşek, Cevdet Cengiz ve Recep Işık, Okul Öncesi Eğitim Genel Müdür Vekili Remzi İnanlı, İlköğretim Genel Müdür Vekili Servet Özdemir, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Vekili Öner Güney, Ticaret ve Turizm Öğretim Genel Müdür Vekili Bekir Turgut, Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdür Vekili Hasan Albayrak, Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdür Vekili Hasan Kaplan, Yatırım ve Tesisler Genel Müdür Vekili Abdüssamed Arslan, vekaletle görev yapıyor.

SON KURBAN AĞBAL

Sezer’in vetosuna takılan son bürokrat ise 25 yıllık Maliye Müfettişi Naci Ağbal olmuştu. Sezer, hafta başında Ağbalíın Kamu İhale Kurumu Başkanlığı’na atanmasını reddetmişti.

İşte üst düzey vekil bürokratlar

Birçok üst düzey makamda bürokratlar vekaleten görev yapıyor. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Vekili Mustafa Çetin, Başbakanlık Güvenlik Başkan Vekili Tarık Uluocak, Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkan Vekili Kasım Bostan, Başbakanlık TÜBİTAK Başkan Vekili Nükhet Yetiş’in yanı sıra Gençlik ve Spor Genel Müdür Vekili Mehmet Atalay, MASAK Başkan Vekili Genç Osman Yaraşlı ve Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu üst düzey görevleri vekaleten yürüten bürokratlar arasında bulunuyor. Ataması vekaleten yapılan bazı bürokratlar ve yürüttükleri görevler şöyle: Yusuf Beyazıt (Vakıflar Genel Müdürlüğü), Erdoğan Bayraktar (TOKİ), Namık Ata (İş Kurumu Genel Müdürlüğü), Saner Güngör (Bağ-Kur), Nazmi Güleyüpoğlu (SSK), Burhanettin Aktaş (Hazine Müsteşar Yardımcılığı), Mehmet Aysoy (Özürlüler İdaresi), Leyla Coşkun Çınar (Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü), Nesrin Çelik Avşar (Aile Araştırmalar Genel Müdürlüğü), Rıza Tuna Turagay (Gümrük Müsteşarlığı).

Demirel'in veto karnesi

16 Mayıs 1993'ten 16 Mayıs 2000'e kadar 9. Cumhurbaşkanlığı'nı yürüten Süleyman Demirel, görev yaptığı 7 yıl boyunca 641 adet kanun, 107 kanun hükmünde kararname, 9 bin 644 Bakanlar Kurulu Kararı, 265 atama ve bin 695 tezkerenin tamamını, 10 bin 231 müşterek atamanın da 9 bin 826'sını onaylamıştı. Demirel, aynı dönemde 14 kanun ile 5 kanun hükmünde kararname, 21 Bakanlar Kurulu kararı, 3 Bakanlar Kurulu ataması ve 361 adet müşterek atamayı ise iade etmişti. Demirel'in veto ettiği yasalardan 6'sı TBMM tarafından yeniden kabul edilerek onaya sunuldu.

Haber: Seda Şimşek
Kaynak: www.bugun.com.tr